Gyorsan nő a fideszes gigabank.

Az MBH Bank Nyrt. részvényadásvételi szerződést írt alá a Fundamenta–Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-vel, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-vel és a német Wüstenrot & Württembergische AG-vel – tájékoztatott róla a pénzintézet pénteken.

A tranzakció zárására várhatóan 2024 első félévében kerül sor, a szükséges engedélyek megszerzésének függvényében – közölték.

A tranzakció zárását követően a Fundamenta

az MBH Bank konszolidált leányvállalataként,

de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel.

A Fundamenta ügyfelei az MBH Bank befektetési, biztosítási és hiteltermékeihez is hozzáférhetnek majd.

Az akvizícióval (cégfelvásárlással – a szerk.) az MBH Bank 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárdforint betétállománnyal gyarapszik, valamint a lakossági megtakarítási és lakáshitelezési piaci részesedése is jelentősen növekszik. A pénzintézet termékei a Fundamenta értékesítési hálózatán keresztül még szélesebb körben lesznek elérhetőek – közölték.

Az akvizícióval az MBH Bank tovább erősítheti piaci pozícióját olyan területeken is, mint az energiakorszerűsítési hitelezés, valamint a társasházi felújítások.

Az MBH Bank jelenleg közel kétmillió lakossági és vállalati ügyféllel, 893 milliárd forint saját tőkével, közel 5000 milliárd forint bruttó hitelállománnyal és több mint 6200 milliárd forint betétállománnyal rendelkezik, kiterjedt fiók- és ATM-hálózata révén az egész országban jelen van.

Piacvezető többek között a vállalati szegmensben, a lízingpiacon, az agrár- és élelmiszeripari üzletág finanszírozásában, továbbá széles körű pénz- és tőkepiaci, valamint befektetési szolgáltatási tevékenységet végez – írták a közleményben.

Az MBH idén első félévi adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint volt, ami 50,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, a bevétele pedig 51 százalékkal, 327,9 milliárd forintra nőtt.

Májusban, miközben a Budapest Bank, MKB Bank és Takarékbank fúziójából létrehozott MBH Bank felállt, rögtön megbízták Várkonyi Andrea cégét, a Whitedog Mediát, hogy szervezze meg az új márka bevezető kampányát. Az MBH egy részének tulajdonosa Várkonyi Andrea férje, Mészáros Lőrinc, a magyar állam pedig 30%-os tulajdonosa az új gigabanknak.

A pénzintézet nevét valójában nem is a kampánynak köszönhetően ismerték meg a legtöbben nyáron, hanem onnan, hogy ez vette meg Mészárosék új luxusjachtját, a Rose d’Ort.

Ugyanakkor – finoman szólva is – döcögve működik a gigabank: októberben 60 bankfiók bezárásáról döntött az MBH vezetése. Emellett portálunknak számolt be saját esetéről egy dühös ügyfelük, akivel kibabrált a cég informatikai rendszere.

(MTI nyomán)