Koldusélet: két évvel ezelőtti béreket kínálnak a munkáltatók, alig bírunk megélni

Felborzolta a munkaerőpiacot az elmúlt évek negatív gazdasági hangulata, vannak, akik 5 hónapig sem találnak új állást.

Koldusélet: két évvel ezelőtti béreket kínálnak a munkáltatók, alig bírunk megélni

Nehezíti a terepet, hogy számos cég nem halad a munkaerőpiaci követelményekkel, és 2021-es bért kínál az állásinterjúkon, mialatt az elmúlt 2 évben 63 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.

Lehangoló tendenciák

Nyár végén a vállalatok egy része csoportos leépítésbe kezdett. A nagy cégek közül a legjelentősebb leépítést a Magyar Posta hajtotta végre, júliustól augusztusig 314 embertől váltak meg, a Tesco 264, az Aldi pedig 133 embert bocsátott el.

Istenes Viktória, senior toborzási szakértő úgy nyilatkozott az Economxnek: nincs min meglepődnünk, ha a piaci trendeket figyelembe vesszük. Nagyon gyakori, hogy azok helyett, akiket elbocsátottak, vagy felmondtak, nem vesznek fel új embereket.

„Manapság egy munkavállaló 2-3 ember munkáját végzi, így reméli, hogy őt megtartják – a sok munkahelyen – beragadt bérével együtt” – hangsúlyozta a szakértő.

Öngól a cégeknek, ha nem emelik a béreket

„Toborzóként azt tapasztalom, hogy számos cég 2021-es bért kínál az egyes állásra jelentkezőknek, tehát 20-30 százalékkal kisebb összegért próbálják meg az embereket elcsábítani, mint amennyit napjainkban valójában ér a pozíció. Ez egyrészről az álláshirdetésekből, másrészről az állásinterjúkból is kiderül, ez teljesen világosan nyomonkövethető” – közölte a toborzó.

Hozzátette , a nagyvállalatok bár igyekeznek az inflációs környezet miatt rendezni a béreket, azonban a kisebb cégek nem akarnakk, vagy nem tudnak igazodni a piac változásaihoz, miszerint már nem alkalmazhatnak annyiért munkaerőt, mint két évvel ezelőtt.

Pedig fontos lenne figyelembe venni, hogy az elmúlt 2 évben 63 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.

Amelyik cég ezt nem látja be, és az inflációs robbanás előtti szinten tartja a fizetéseket, az saját magát sem kíméli, hiszen el kell fogadnia a szerényebb képességű vagy kevés tapasztalattal bíró munkavállalót.

„Sajnos olyan negatív gazdasági spirálban vagyunk egy ideje, amiből nagyon nehezen tud a munkaerő piac kilábalni. Százasával rúgják ki a nagyvállalatok az embereket, és a hirdetések száma is visszaesett” – közölte Istenes Viktória.

A bankoknál csapódik le leginkább a gazdasági probléma

A szakember összefoglalta, hogy miért alakult így a munkaerőpiaci helyzet, amely szerinte összetett kérdés. Az infláció, a negatív gazdasági környezet, a forintromlás mind óvatosságra készteti a cégeket. Több vállalat nem tudja tartani a lépést az árak-, és a rezsiköltségek emelkedésével. Inkább elviszik érdekeltségeiket más országokba, sokan kivárnak, átszerveznek, leépítenek.

Istenes Viktória kiemelte, hogy munkaerőpiaci szempontból probléma észlelhető az IT- és a bankszektorban is.

Egyre több bankfiók zár be, a csökkenő hitelezés miatt a pénzintézeteknek kevesebb bevételük van – a különadót nem is említve.

Az sem ritka, például az építőiparban, hogy a munkaerőhiányt vendégmunkásokkal próbálja megoldani az iparág.

Mi a megoldás?

Elsősorban stabil forint szükséges, az inflációt kell féken tartani, és fontos lenne újra felélénkíteni a befektetői kedvet.

A béreket pedig haladéktalanul rendezni kell, mert, ahogy a KSH legutóbbi jelentéséből is kiderült, még mindig csökken a fogyasztás Magyarországon.

Elmondta azt is, hogy nagyon fontos lenne a jelenleg 90 napos munkanélküli ellátást kitolni – legalább időlegesen, jelen gazdasági körülmények között –, mert az emberek minimum 4-5 hónapig keresnek munkát. Persze az sem lenne ördögtől való, hogy az álláskeresési járadék mértékét is megemelnék.

Mivel Magyarország 0,5 százalékkal az utolsó előtti helyen áll a tagállamok rangsorában, nálunk kevesebbet csak a románok költenek munkanélküli segélyekkel kapcsolatos kiadásra.

A legjobbak között szerepel Ciprus, Spanyolország, Ausztria, Málta, Franciaország és Olaszország, ők mind elérték vagy meghaladták a 3 százalékos értéket. Tőlük fényévekre vagyunk, de még a 2,2 százalékos uniós átlagtól is beláthatatlan távolságra.

„A megoldások kapcsán nem győzöm eléggé hangsúlyozni a bérkorrekciót és az álláskeresési járadék bővítését, hiszen az élelmiszer-áremelkedés mellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az albérletárak is az égben vannak. Az ember elsődleges prioritása pedig az, hogy legyen hol laknia és legyen mit ennie” – fejezte be nyilatkozatát Istenes Viktória.

Forrás: economx.hu