Súlyos adatok.

A hazai akkumulátorgyárakban jellemzően kékgalléros, alacsony bérű, igen monoton munkavégzéssel jellemezhető gyártósori munkahelyek létesülnek, amelyekre gyakran csak vendégmunkásokat találni – írta meg a portfolio.hu a Magyar Közgazdasági Társaság hazai akkumulátorgyártás munkaerőpiaci vonatkozásait elemző online konferenciájáról készült beszámolójában.

A megszólaló kutatók szerint az alacsony hozzáadott értékkel jellemezhető akkumulátorgyártásra való szakosodás árt az országnak, emiatt továbbra is rossz helyen maradunk a nemzetközi értékláncokban.

Magyarul maradunk összeszerelő-ország.

Czirfusz Márton, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont alapítója elmondta: az 1-2 évvel ezelőtti kormányzati becslések szerint a kelet-ázsiai vállalatok által dominált hazai akkumulátor-értéklánc cégeinél az évtized közepére várhatóan 30 ezernél több ember fog dolgozni. 2021 őszéig a kormányzati adatok alapján már 14 ezer munkahely jött létre az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódóan.

A kormány nagyon intenzív beruházásösztönzési politikát folytat ebben az ágazatban, viszont ehhez kapcsolódóan hiányzik az erre az ágazatra célzottan kidolgozott foglalkoztatáspolitika. Azt látjuk, hogy a beruházók folyamatosan jönnek, de hogy miként lesznek dolgozók is az új üzemekben, az már sokkal kevésbé átgondoltabb

– hangsúlyozta a kutató.

A konferencián kiderült, hogy

a gyártósoron dolgozó operátorok alapbérei nem elegendők a megélhetéshez,

így a magasabb vagy tisztességesebb béreket túlórákkal, bónuszokkal, pótlékokkal és béren kívüli juttatásokkal lehet elérni. Ha viszont a dolgozó az adott hónapban elesik ezektől, mert mondjuk néhány napig táppénzen volt, akkor gyakorlatilag lehetetlen a megélhetés.

Éltető Andrea, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa ezzel kapcsolatban kiemelte: a kínai CATL debreceni akkumulátorcella-gyártó üzemében is alapvetően operátorokra, betanított munkásokra lesz szükség, hiszen a vezető operátorok, menedzserek kínaiak lesznek, és hasonló tendencia figyelhető meg a hazai akkumulátor-értéklánc többi gyárában is.

Szóba került az is, hogy

a Samsung gödi gyáránál a mintegy hatezer dolgozó fele külföldi,

a helyi, gödi munkavállalók száma 100 alatt van.

Folyamatosan beszámolunk a magyarországi akkumulátorgyárakkal kapcsolatos fejleményekről. Az ország számos pontján komoly tiltakozás bontakozott ki az akkumulátorgyárak magas vízfelhasználási igénye miatt. A vendégmunkásoktól is sokan tartanak, a magyar társadalomban elültetett idegengyűlölet visszaháramlik a Fideszre.