A vegán csokis süti kókuszliszttel és növényi tejjel készül, a szaftos állagról pedig az érett banán gondoskodik.

A nagyanyáink lehet kapásból elhajítanák ezt a túlcifrázottnak tűnő, mindentől mentes, furcsa alapanyagokból készülő receptet, de mégis megéri tenni egy próbát, többek között azért, mert az egészségünknek is jót tesznek a növényi alapú, természetes hozzávalók, illetve könnyű elkészíteni, íze pedig vetekszik a hagyományos, karácsonyi süteményekével.

Ez a brownie-ra hajazó csokis süti kitűnő állagú, mely után mindenki megnyalja a tíz ujját: kívül kérges, belül puha, krémes.

Sok vegán süti alapja az érett, puha banán, és nincs ez másképp ennél a csokis receptnél sem. Kókuszlisztet érdemes használni hozzá, amelyet fokozatosan adagolunk a tésztához: mivel sokkal több nedvességet vesz fel, mint a fehér liszt, apránként adjuk hozzá, amíg eléri a megfelelő állagot.

Vegán csokis süti

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg kókuszliszt
8 dkg nyírfacukor (vagy egyéb, 8 dkg cukornak megfelelő édesítőszer)
3 puha banán
2.5 evőkanál kakaópor
2.5 dl kókusztej (vagy más növényi tej)
2.5 dkg kókuszzsír
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliaaroma
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 25 perc

Elkészítés:

A banánokat pürésítsd villával vagy botmixerrel. Add hozzá a nyírfacukrot, a kakaóport, a kókuszzsírt, a vaníliaaromát, végül a kókusztejjel felváltva a sütőporral elkevert kókuszlisztet. Óvatosan, kanalanként adagold, és mindig keverd el, amíg a massza sűrű tejbegrízhez hasonló állagot vesz fel.

A tésztát egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 25 percre. Akkor jó, ha a tetején kéreg keletkezett, de a közepe még ragacsos.

Kiemelt kép: femina.hu

Forrás: femina.hu