A Marlenka egy régi örmény eredetű sütemény továbbfejlesztett változata. A több száz évre visszanyúló receptúra alapja a méz, a dió és a karamell. Ezt a süteményt kezdte el készíteni az örmény Geyorg Avetisjan 1995-ben, miután családjával letelepedett Csehországban.

A sütemény állaga, íze kiváló, és bár bonyolultnak tűnhet elsőre, most leszámolunk a tévhittel és megmutatjuk, hogy mennyire egyszerű elkészíteni, pénztárcabarát, és a magyar konyhában megtalálható alapvető hozzávalók is elegendők hozzá.

Íme, a klasszikus Marlenka recept:

HOZZÁVALÓK

A tésztához:
10dkg vaj
20dkg cukor
10dkg méz
1tk ételecet
2tk szódabikarbóna
2db tojás
3ek kakaópor
50dkg liszt

A krémhez:
3tubus cukrozott sűrített tej
25dkg puha vaj vagy margarin

ELKÉSZÍTÉS

A marlenka tésztához összemelegítjük a vajat a cukorral és a mézzel, majd hozzáadjuk az ecettel elkevert szódabikarbónát.

Amikor a keverék langyosra hűlt, simára keverjük a tojással, majd hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd a marlenka tésztát öt egyforma részre osztjuk.

A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen egyenként, kb. 20×30 cm-es nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, kb. 5-6 perc alatt egyenként megsütjük.
A kihűlt tésztalapokat egymásra helyezzük és a széleket körben egyenesre levágjuk. A leeső tésztát késes aprítóval morzsásra aprítjuk.

A krémhez a sűrített tejet üvegtálba nyomjuk, majd vízgőz fölött addig kevergetjük, amíg enyhén karamellás színt nem kap és kissé besűrűsödik. (kb 30-35 perc). Hagyjuk lehűlni.

A kihűlt krémet a vajjal habosra keverjük, majd betöltjük vele a piskótalapokat úgy, hogy a tetejére is jusson.

Végül megszórjuk a marlenka tetejét a tésztamorzsával és 1-2 napig hűvös helyen pihentetjük. Fontos, hogy kínálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: mindmegette.hu

Kiemelt kép: mindmegette.hu