A hírek szerint Esztár községben a focicsapat és maga a labdarúgás is nagy népszerűségnek örvend.

Bruttó 172,5 millió forintból épül lelátó a Hajdú-Bihar vármegyei Esztáron. Az indoklás egyszerű: a helyi futball sikeressége a község lakóinak egészét lelkesíti, ám egyre elviselhetetlenebb volt a szükséges létesítmények hiánya.

Kapcsolódó: Mi a fene folyik itt? Állami támogatással vett Teslát egy ferencvárosi focicsapat

A Blondy FC mellesleg jelentős taotámogatást tudhat magáénak (amikor a cégek a társasági adójuk egy részét felajánlják bizonyos célokra, például csapatsportok támogatására). A 2004-ben alakult csapat most nem csupán egy 76 ülőhelyes lelátót, hanem egy játékosok számára építendő és egy bírói öltözőt is kap – részletezték a minap az rtl.hu-n.

A kivitelező a debreceni Régió Terv Kft.

Egy gyors kalkuláció után szembesülhetünk a valósággal, miszerint a beruházás székenként több mint bruttó 2 millió forintra rúg.

Miért sürgős a projekt?

„A helyi labdarúgás sikeressége az óvodástól a nyugdíjasig lelkesíti az itt élőket. Az egyesület kivívott helyi és regionális rangja, elismertsége, és a mérkőzések népszerűsége, látogatottsága folytán egyre elviselhetetlenebb a szükséges létesítmények hiánya”

– olvasható a beruházáshoz kapcsolódó dokumentumokban.

A Blondy FC idén a harmadik helyen végzett megye II-ben, az osztály Déli csoportbajnokságán. Ugyanakkor a honlapjukon évek óta nem frissültek a hírek, a közösségi oldalukon sem igazán aktívak.

A taotámogatásokról

2017-ben a Kúria jogerősen is kimondta: az a pénz, amellyel a vállalatok a látványsportokat támogatják – az úgynevezett tao – közpénznek számít. A pert indító Transparency International szerint ezzel a győzelmükkel nyilvánossá kell válnia a taoadatoknak, amiket évek óta nem hajlandóak publikálni a támogatott klubok.