Érdekesen értelmezi Magyarország helyzetét Orbán Balázs.

Orbán Balázs a magyar–kínai kapcsolatokról, a jövő gazdaságáról, Kína felemelkedéséről és egy esetleges háborúról is beszélt az index.hu-nak adott interjújában. A miniszterelnök politikai igazgatója szemmel láthatóan mert nagyot álmodni, ami önmagában nem lenne gond. Ám az ébredés keserű lehet.

Nehezen értelmezhető, hogy mit gondol Magyarország helyzetéről

Vajon mit gondolhat hazánk világban elfoglalt helyéről Orbán Viktor politikai tanácsadója, egyben Orbánék káderképzője, a Mathias Corvinus Collégium (MCC) kuratóriumi elnöke, ha az alábbi nyilatkozatot teszi?

„Ha Kína megtámadja az Egyesült Államokat, számíthatnak ránk, nem kell aggódniuk.”

Hogy más dimenzióban gondolkodik, mint az átlag, az biztosra vehető. Mindez különösen meglepő annak fényében, hogy Orbánék erősen támadják a NATO-t. Azaz azt a katonai szövetséget, amelyben közösen veszünk részt a hazánknál mind területében, mind gazdaságában jelentősen nagyobb Egyesült Államokkal.

Kína felemelkedésében lehetőséget lát

Orbán Balázs a kínai kommunista vezető, Hszi Csin-ping múlt heti látogatását követően elmondta, hogy az Orbán-kormány lehetőséget lát Kína felemelkedésében. Ezt mások is megpróbálják kiaknázni,

„és ezért nem fogadjuk el, hogy bárki megpróbáljon elzárni minket ettől”

– tette hozzá. A látogatást úgy értékeli, hogy Magyarország a „régió egyik kulcsállama”, ezért jött Budapestre 20 év után kínai államfő. Orbán szerint ez a magyar emberek lehetősége arra, hogy a kínai tőkét behozzuk. Arról, hogy ez környetszennyező akkumulátorgyárak képében érkezik, már nem tett említést.

A jövő gazdaságát akarja megépíteni

A politikai igazgató úgy látja, az Orbán-kormány a jövő gazdaságát akarja megépíteni, és ehhez kínai technológiára van szükség. A kínai kommunizmusban nem lát veszélyt.

„Soha semmilyen tárgyaláson nem tapasztaltam, hogy a kínai tárgyalópartner bármit is mondott volna arról,

milyen elvek szerint kellene élniük a magyaroknak”

– fogalmazott.

Ennek némiképp ellentmond, hogy a kínai elnök látogatása alatt kínai „önkéntesek” lepték el a fővárost. Ők körülvették az egyik ellenzéki parlamenti képviselőt, amikor EU-s zászlót akart kitűzni az Erzsébet hídnál.

Orbán Balázs szerint a németek és a franciák is „irigylik” a hazánkba érkező beruházásokat.

„A kormány a jövő magyar gazdaságát szeretné felépíteni, hogy egy évtized múlva is legyen a magyaroknak munkájuk és megélhetésük, ráadásul magasabb bérért és jobb technológiai színvonalon dolgozzanak”

– fogalmazott. Az ördög azonban mindig a részletekben rejlik.

Megírtuk, hogy május 10-én, pénteken több száz dolgozót küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból. Az eset kapcsán Bod Péter Ákos közgazdász hangsúlyozta, a kirúgások mögött az állhat, hogy a korábbi tervekhez képest

sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában.

„Emiatt sajnos az összeszerelő fázisban a munkaerőigény csökken”

– magyarázta. A közgazdász szerint a munkásokra hullámzó ütemben van szükség: ha beindul a kereslet az elektromos autókra, hirtelen sok emberre van szükség. Ha a kereslet csökken, akkor viszont elbocsájtások várhatóak..

„Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van”

– tette hozzá.