Itt a nyár, meleg van és kevés az időnk, jöhetnek megint a sütés nélküli desszertek!

Kevés páros olyan harmonikus és frissítő, mint a mák és a citrom, együtt egyedülállóan izgalmas ízkombinációt alkotnak. Ráadásul nagyon egészséges hozzávalók.

Most a mákos-citromos ízvilágot kedvelőknek hoztunk egy szuper receptet, íme:

Hozzávalók

(egy 24 cm átmérőjű tortához)

Az alaphoz:

15 dkg zabkeksz
2 ek. barna cukor
1 ek. kókuszreszelék
10 dkg puha vaj

A krémhez:

15 dkg darált mák
két kezeletlen citrom
2 dl görög joghurt
2 dl tejszín
15 dkg mascarpone
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag instant zselatin (20 g)

A díszítéshez:

tejszínhab
citrom
egész mák

Elkészítés

Elkészítjük a torta alapját: ledaráljuk vagy összetörjük a kekszet (az sem baj, ha kicsit darabosabb marad). Összekeverjük a cukorral és a kókuszreszelékkel. Végül összegyúrjuk az olvasztott, éppen csak langyos vajjal. Akkor jó az állaga, ha morzsás, de amikor az ujjunkkal összenyomjuk, nem hullik szét, hanem egyben marad. Egyenletesen egy kapcsos tortaforma aljába szórjuk, majd egy kis pohárral szépen lenyomkodjuk. Legalább félórára a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a keményedő vajtól megszilárduljon.
Összekeverjük a joghurtot a citromok reszelt héjával, kifacsart levével, a darált mákkal és a vaníliás cukorral.
A tejszínből habot verünk a zselatinnal, végül összeforgatjuk a mákos-citromos joghurttal és a mascarponéval. Az alapra töltjük. Hűtőszekrényben több órán át dermesztjük. Tálalás előtt tejszínhabbal, citrommal, egész mákszemekkel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Recept és fotó: Vidék íze magazin