Ennek az őszi édességnek nem lehet ellenállni.

Itt az ősz, és számtalan gyümölcsöt találsz a piacon. A szilva amellett, hogy finom, isteni édességet is készíthetsz belőle: a szilvás gombócnál jobbat nem is találhatsz.

A lényeg a krumpliban rejlik

A fagyasztott szilvás gombóc tésztája alig tartalmaz krumplit, ezért kemény és száraz. Az igazi recept, amit a nagymamád is használt puha tésztát ad.

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 20 szem kisebb szilva
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • fahéj
  • cukor – esetleg 20 szem kockacukor

Elkészítés

A krumplit hámozd meg, darabold fel, és egyhén sós vízben főzd meg. Szűrd le, majd krumplinyomón törd át. Ha kihűlt, add hozzá a lisztet és a tojást.

Ha a krumpli több lisztet venne fel, úgy érzed, hogy a tészta nagyon ragadós, tegyél még hozzá lisztet, ám az ne érje el a krumpli súlyának a felét!

Az elkészült tésztát nyújtsd ki ujjnyi vastagra lisztezett felületen, és vágd 8×8 centis négyzetekre.

Mosd meg a szilvát, vágd ketté és szedd ki a magot.

A négyzetekre rajk egy-egy szilvát, a közepébe pedig szúrj fahéjas cukrot

Fogd össze a tészta négy sarkát, és formázz gombócot. Ügyelj arra, hogy ne szakadjon szét, és sehol ne legyen lyukas a gombóc!

Egy fazékban forralj vizet, majd amikor lobogni kezd, rakd bele a gombócokat. Várd meg, míg feljönnek a víz tetejére, innentől még 5 percig főzd.

Majd szűrd le, és forgasd olajon megpirított zsemlemorzsában, majd óvatosan rázd össze.

Tálaláskor szórd meg fahéjas porcukorral.

Jó étvágyat!