Márton napon a hagyományok szerint libát kell enni. Azt is mutatjuk, honnan jön ez a népszokás.

Márton napon egy narancsos-rozmaringos libasült garantáltan mosolyt csal a család arcára. Persze sokan csak hétvégén készítik el a lakomát, hogy nyugodtan együtt el tudják fogyasztani a libát. Akárhogy is döntötök, mi mutatunk egy ínycsiklandó receptet.

Hozzávalók

  • 1 egész liba (kb. 3-4 kg)
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 ág friss rozmaring és kakukkfű
  • 2-3 alma (édesebb fajták, például jonatán)
  • 1 nagy, lédús narancs
  • 1 evőkanál majoránna
  • 1 dl vörösbor (opcionális)
  • só, bors

Elkészítése

A libát először alaposan tisztítsd meg, majd dörzsöld be az egész felületét – kívül is és belül is – sóval, majoránnával és borssal. Hagyd így állni szobahőmérsékleten 15-20 percig, hogy a fűszerek átjárják a húst.

A fokhagymát és a vöröshagymát szeleteld fel, majd az almát is negyedekre, valamint a narancsot nagyobb darabokra. Ezeket helyezd be a rozmaringgal és kakukkfűvel a liba hasüregébe.

A narancsból, almából és hagymából hagyj meg valamennyit, ezt a tepsiben tedd a liba mellé – ezek így ízesíteni fogják a szaftot. Most jöhet ízlés szerint a bor hozzá: locsold rá a húsra. Ha ezekkel megvagy, akkor fedd be alufóliával a tepsit, nehogy kiszáradjon a hús.

A sütőt 150 Celsius-fokra melegítsd elő, ebben legalább 3 óráig süsd, de lehet akár 4 óra is. Így átjárják a fűszerek és a szaft a húst, majd vedd ki, locsold meg újra a saját szaftjával a libát.

Ezután még 20-30 percig süsd 200 fokon, hogy ropogós legyen kívül a hús. Ellenőrizd, hogy rendesen átsült-e a liba. Ha kész van, még mindenképp hagyd 10-15 percig hűlni.

Köretként krumplipürét és vöröskáposztát szokás tálalni, de természetesen rizzsel és salátával is lehet fogyasztani.

Miért kell Márton napon libát enni?

A hagyomány szerint, amikor Szent Márton egy libaólban bújt el az őt üldözők elől, a libák gágogása buktatta le. A népszokás szerint a Márton napon fogyasztott liba szerencsét és bőséget hoz az év végére.

(babanet.hu nyomán)