Gyermekkorunk ízei.
Töltött káposzta: A legfinomabb karácsonyi recept
Isteni lesz édes és savanyú káposztával is.
Az ünnepek közeledtével egyre többször jutnak eszünkbe azok a finomságok, amik gyerekkorunk ünnepi készülődését idézik. És mindig felmerül a kérdés, miért is csak ünnepekkor készítjük ezeket?
Ideje tartani egy próbát és gyorsan elkészíteni ezt az isteni receptet, aztán karácsonykor újra az asztalra varázsolhatjuk. Sosem elég ebből a finomságból, ami az egyetlen, amely még jobb lesz, ha újra felmelegíted. Mi így készítjük.
Hozzávalók:
1,5 kg aprókáposzta (mi savanyút használunk de lehet édes is vagy keverheted)
8 káposzta levél (ennek a középső nagy erét kivágjuk)
1,5 kg darált sertés lapocka (jó, ha zsíros)
2 egész tojás
só, bors, őrölt pirospaprika
2 nagy gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
4 maroknyi rizs (ízlés szerint)
1 darab császárszalonna vagy füstölt bacon szalonna csíkok
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a két tojással, fűszerekkel, az apróra vágott hagymákkal és a rizzsel, majd a leveleket megtöltjük a keverékkel. Lazán tekerjük fel, hogy a rizs meg tudjon puhulni. A lábas aljára pici olajat teszünk, majd rá a szalonna felét. Ezt követően az aprókáposztát rétegezzük, amit előtte megkóstoltunk. Ha nagyon savanyú lenne, előtte picit érdemes kimosni folyóvíz alatt. Az aprókáposzta-rétegre jöhetnek a töltelékek, mi szoktunk szabadon hagyni néhány gombócot, de azok is szépen át fogják venni a káposzta ízét. Majd megint egy aprókáposzta következik és egy réteg töltelék és gombóc. Végül befedjük a maradék aprókáposztával és a szalonnával.
Gyenge tűzön kb 1,5 órán keresztül főzzük fedő alatt. a végén világos rántást készítünk és azt is rálocsoljuk. A tányéron tejföllel nyakon öntve tálaljuk.