Ez az örök klasszikus sosem fog kimenni a divatból.
Ezt a húsos finomságot még az is szeretni fogja, aki soha életében nem járt a Hortobágyon!
A hortobágyi palacsinta igazi magyar klasszikus, amely minden falatjában gazdag ízeket rejt. Az omlós palacsinta, a fűszeres darált húsos töltelék és a lágy tejszínes szósz kombinációja nemcsak finom, de laktató fogás is. Egy igazán különleges étel, amit érdemes elkészíteni akár ünnepekre, akár hétköznapi étkezésekhez.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 tojás
- 25 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 dl szódavíz
- csipet só
- 30 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka vagy sertés)
- 1 nagy hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 dl tejszín
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál paradicsompüré
Elkészítés:
A jó palacsinta az alapja mindennek!
Keverjük össze a tojásokat a liszttel, a tejjel, a szódavízzel és a csipet sóval. Az így kapott masszát habverővel vagy robotgéppel jól dolgozzuk el, hogy csomómentes, folyós tésztát kapjunk. Egy serpenyőt melegítsünk fel, és egy kis olajjal kenjük ki. Minden egyes palacsintát sütjünk meg egyenként, amíg a tészta el nem fogy. A palacsinták legyenek vékonyak, de elég erősek ahhoz, hogy megtartsák a tölteléket.
Az recept kulcsa a húsos töltelék!
Egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk üvegesre. Ezután jöhet a darált hús, amit folyamatos kevergetés mellett pirítsunk meg, amíg a hús szép barna színt nem kap. Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a pirospaprikát. Ne felejtsük el, hogy a pirospaprika könnyen megég, ezért azonnal adjunk hozzá egy kis vízet vagy húslevest, hogy megőrizzük az ízét. A paradicsompürét is keverjük hozzá, majd öntsük rá a tejszínt. Alaposan keverjük össze, és pároljuk 10-15 percig, amíg a szósz besűrűsödik. A tölteléknek sűrűnek kell lennie, hogy ne áztassa el a palacsintákat.
Aranybarnára kell sütni, úgy lesz a jó!
Vegyünk egy palacsintát, és tegyünk rá egy kevés tölteléket. Az egyik oldalát hajtsuk rá, majd a másik oldalát is, hogy egy hengert kapjunk. Az így megtöltött palacsintákat tegyük egy tűzálló edénybe. Ha mindegyiket megtöltöttük, öntsük rá a maradék tejszínes szószt, hogy a tetején egy krémes réteg képződjön. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-15 percig, amíg a szósz szép aranybarnára pirul.
Tálalás:
Frissen, forrón tálaljuk, és ha szeretjük, egy kis friss petrezselyemmel megszórhatjuk. A hortobágyi palacsinta önálló ételként is megállja a helyét, de egy egyszerű friss salátával tökéletesebbé tehetjük az étkezést.
Ez az étel egy kis odafigyelést igényel, de minden egyes falatja megéri a fáradozást. A gazdag töltelék, a lágy szósz és a finom, omlós palacsinta mindenkit elvarázsol!
(Kiemelt kép forrása: Nosalty/YouTube)