Négy hagyományos, kínai étel, amit nem találsz meg a kínai büfékben.
Tudod, mit esznek a kínaiak a holdújév alkalmából?

A kínai holdújév az év legnagyobb ünnepe, amit nemcsak a Távol-Keleten, hanem világszerte hatalmas fényességgel ünnepelnek. Magyarországon is egyre több kínai étterem és közösség van, és az utóbbi években Kőbányán már igazi kínai negyed alakult ki, ahol a helyiek és a látogatók egyaránt élvezhetik a hagyományos holdúji ételeket.
Ha szeretnél otthon is részese lenni ennek az élménynek, akkor itt van néhány a holdújévhez szorosan kapcsolódó kínai recept. Ezeket a fogásokat nem biztos, hogy megtalálod a helyi kínai büfékben, de garantáltan ünnepi hangulatot varázsolnak az asztalodra!
1. Jiaozi – Gőzölt batyu
A jiaozi az egyik legnépszerűbb étel a kínai újévi ünnepeken, amely a gazdagságot és szerencsét szimbolizálja. Íme, egy egyszerű recept, hogy otthon is elkészíthesd!
Hozzávalók:
- 300 g darált sertéshús
- 1 kis fej káposzta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 csomag jiaozi tészta (ha nem találsz, akkor máswonton tészta is megfelel)
Elkészítés:
A káposztát apróra vágjuk, majd sóval megszórjuk és fél órán át hagyjuk állni. Utána jól kinyomkodjuk a levét. A fokhagymát apróra vágjuk, és a hús, káposzta, szójaszósz, szezámolaj keverékéhez adjuk. A tésztát egyenként megtöltjük a keverékkel, majd feltekerjük és a széleit alaposan összenyomjuk. A batyukat gőzölve 10-12 percig készítjük.
2. Nian Gao – Újévi sütemény
A nian gao egy ragacsos rizs édesség, ami az év folyamán szerencsét hoz, és az újévi asztalon szinte elmaradhatatlan.
Hozzávalók:
- 200 g ragadós rizsliszt
- 100 g cukor
- 1 csipet só
- 200 ml víz
- 1 evőkanál szezámolaj
Elkészítés:
A rizslisztet és a cukrot egy tálban összekeverjük. A vízhez adjuk a szezámolajat, majd fokozatosan hozzáöntjük a rizsliszthez, folyamatos kevergetés közben, hogy sima tésztát kapjunk. A masszát egy gőzölőedénybe öntjük, és 40-50 percig gőzöljük, amíg teljesen megszilárdul.
Szeletelve tálaljuk, és ha szeretnénk, édes sziruppal is megöntözhetjük.
3. Tangyuan – Édes rizsgolyók
A tangyuan az egyike azoknak az édességeknek, amelyek a család összetartozását szimbolizálják.
Hozzávalók:
- 200 g glutinous rizsliszt
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 csésze víz
- Szezámmag vagy mogyoró töltelék (opcionális)
Elkészítés:
A rizslisztet és cukrot összekeverjük, majd a vizet fokozatosan hozzáadjuk, miközben dagasztjuk, hogy egy puha tésztát kapjunk. A tésztából apró golyókat formálunk, és a közepébe tölteléket (például szezámmagot) teszünk. A golyókat forró vízben főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 5-7 perc). Édes sziruppal vagy gyümölcsökkel tálaljuk.
4. Hal – Yú
A hal, amely a bőséget és gazdagságot szimbolizálja, az újévi étkezések egyik központi eleme. Általában egészben, párolva tálalják.
Hozzávalók:
- 1 egész hal (például tilápia vagy ponty)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 2-3 szelet gyömbér
- 2 szál újhagyma
Elkészítés:
A halat tisztítjuk, és a gyomrába egy szelet gyömbért és újhagymát teszünk. A halat párolóedénybe helyezzük, és 20-25 percig gőzöljük, amíg meg nem puhul. A szójaszószt és szezámolajat egy tálban összekeverjük, és a halra öntjük, majd friss újhagymával díszítjük.
Tippek:
Ezek az ételek nemcsak finomak, de mindegyiküknek mélyebb jelentése is van, amelyek hozzájárulnak a család és a közösség összetartozásához. A kínai holdújév során az étkezések igazi közösségi élményt adnak, és ha te is szeretnél részesévé válni ennek az ünnepi varázsnak, próbáld ki a fenti receptjeinket!
Kapcsolódó:
Robotkutyák oroszlántánccal ünnepelték a kínai holdújév kezdetét (+videó)