Mikor ettél utoljára?
Kenyérlángos, avagy langalló: Ősi, magyar recept vagy csak divat?

A kenyérlángos, vagy más néven parasztlángos, egy hagyományos magyar étel, amely mélyen gyökerezik a magyar konyhában és kultúrában. Eredetileg vidéki étkezések egyik egyszerű, de annál finomabb fogása volt, amit a falusi asszonyok a mindennapi étkezésekhez készítettek. A kenyérlángos története több évszázadra nyúlik vissza, és a magyar táj hangulatát idézi.
A kenyérlángos nemcsak vidéken, hanem a nagyvárosokban, fesztiválokon és piacokon is népszerű, mára pedig szinte minden magyar háztartásban elterjedt étellé vált.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1,5 dl víz
- 2,5 dl tej
- 2 ek olaj
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 1 ek tejföl (a tálaláshoz, opcionálisan)
- 1 dl olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
Tészta előkészítése: A langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt, és hagyjuk felfutni 5-10 percig. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd belekeverjük az élesztős keveréket, a tejet és az olajat. A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen kb. 1 órán keresztül kelesztjük, amíg duplájára nő.
Tészta formázása: A megkelt tésztát lisztezett felületen 10-12 részre osztjuk. Mindegyik részt kis gombócokká formáljuk, majd kézzel vagy nyújtófával kör alakúra nyújtjuk, kb. 20 cm átmérőjűre.
Sütés: Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk az olajat. A tésztakorongokat az olajba helyezzük, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy az olaj elég forró legyen, hogy a lángos ne szívja magába túl sok olajat.
Tálalás: A kész kenyérlángost frissen, még melegen tálaljuk. Tálalhatjuk natúr tejföllel, fokhagymás szósszal, vagy akár sajttal is.
Ellenállhatatlan házi lángos – ropogós, puha és isteni finom!
Tökéletes februári ebéd – Fillérekből megvan, és a család is imádni fogja!