Kenyérlángos, avagy langalló: Ősi, magyar recept vagy csak divat?

Mikor ettél utoljára?

Kenyérlángos, avagy langalló: Ősi, magyar recept vagy csak divat?

A kenyérlángos, vagy más néven parasztlángos, egy hagyományos magyar étel, amely mélyen gyökerezik a magyar konyhában és kultúrában. Eredetileg vidéki étkezések egyik egyszerű, de annál finomabb fogása volt, amit a falusi asszonyok a mindennapi étkezésekhez készítettek. A kenyérlángos története több évszázadra nyúlik vissza, és a magyar táj hangulatát idézi.

A kenyérlángos nemcsak vidéken, hanem a nagyvárosokban, fesztiválokon és piacokon is népszerű, mára pedig szinte minden magyar háztartásban elterjedt étellé vált.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek olaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só
  • 1 ek tejföl (a tálaláshoz, opcionálisan)
  • 1 dl olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

Tészta előkészítése: A langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt, és hagyjuk felfutni 5-10 percig. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd belekeverjük az élesztős keveréket, a tejet és az olajat. A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen kb. 1 órán keresztül kelesztjük, amíg duplájára nő.

Tészta formázása: A megkelt tésztát lisztezett felületen 10-12 részre osztjuk. Mindegyik részt kis gombócokká formáljuk, majd kézzel vagy nyújtófával kör alakúra nyújtjuk, kb. 20 cm átmérőjűre.

Sütés: Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk az olajat. A tésztakorongokat az olajba helyezzük, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy az olaj elég forró legyen, hogy a lángos ne szívja magába túl sok olajat.

Tálalás: A kész kenyérlángost frissen, még melegen tálaljuk. Tálalhatjuk natúr tejföllel, fokhagymás szósszal, vagy akár sajttal is.

További receptjeink:

Magyarosan szeretsz enni? Itt egy új pogácsa recept!

Ellenállhatatlan házi lángos – ropogós, puha és isteni finom!

Tökéletes februári ebéd – Fillérekből megvan, és a család is imádni fogja!

Nagy divat a „smashed burger” – Te meg tudod csinálni?