Minden cukrászdában alapsütemény volt.
Egy retró sütemény, amit minden unokának meg kell kóstolnia

Gyerekkoromban, ha cukrászdába mentünk, mindig a krémest választottam. Egyszerűen nem tudtam ellenállni annak a könnyed, vaníliás krémnek és a ropogós tésztának. Ahogy beleharaptam, a krém kifolyt az oldalaknál, és nem maradt más hátra, mint gyorsan lenyalni – szerintem nincs is ennél jobb érzés! Most pedig megmutatom, hogyan készítem el otthon ezt a retró kedvencet, hogy a család legfiatalabb tagjai is megismerjék ezt az igazi klasszikust.
Hozzávalók:
A leveles tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál ecet
- 2 dl hideg víz
- 25 dkg vaj
- 1 csipet só
Sütési segédlet:
- Tepsi mérete: 43 x 36 cm (ezen sütöttem, majd feleztem)
- Sütés: alsó + felső sütés, 220 fokon, kb. 15 perc
A sárgakrém hozzávalói:
- 1 liter tej
- 3 tasak vaníliás pudingpor (120 g)
- 15 dkg kristálycukor
- 6 db tojássárgája
- 1 db vaníliarúd vagy 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
- A lisztet, tojást, ecetet, hideg vizet és sót összegyúrom, majd letakarva hűtőben pihentetem 30 percig.
- A hideg vajat kinyújtom, és a tésztát többször hajtogatom, közben hűtőbe teszem, hogy jól átpuhuljon.
- A kész leveles tésztát két lapban kinyújtom, és a tepsiben előmelegített sütőben 220 fokon aranybarnára sütöm.
- A tojássárgákat a cukorral és a pudingporral csomómentesre keverem, majd folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzök belőle a tejjel és a vaníliával.
- Közben a tojásfehérjéket 12 dkg cukorral kemény habbá verem.
- Még forrón óvatosan összekeverem a habot a sűrűre főzött krémmel – ettől lesz igazán légies és könnyű.
- A kész krémet hagyom teljesen kihűlni, mert így lesz szépen szeletelhető és stabil.
- A megsült, kihűlt leveles tésztát félbevágom, és az egyik felére halmozom a krémet.
- A másik lapot ráhelyezem, majd óvatosan szeletelem – a porcukor a tetején kötelező!
Tálalási tipp:
A krémes frissen az igazi, de ha marad belőle, hűtőben is szépen megdermed. Érdemes a szeletelés előtt egy éles késsel óvatosan bevágni a felső tésztaréteget, hogy szép egyenletes szeleteket kapjunk.
Nálunk mindig pillanatok alatt elfogy, és szerintem nincs olyan gyerek, aki ne szeretné. Egy igazi klasszikus, amit minden generáció imád!
Ha ezzel várod az unokákat, te leszel a kedvenc nagymamájuk!
Ez a retró desszert biztos visszahozza a régi, sulis napjaidat
Linzer: Ha így csinálod, a szomszédok el fogják kérni a receptet!