A gyerekek is örülni fognak, amikor hazaérnek.
Hogy mit főzz egy ilyen esős, komor napon? Esetleg egy forró levest?

Ugye, ismerős az a helyzet, amikor odakint borongós az idő, az eső pedig szakadatlan kopog az ablakon? Ilyenkor a legjobb, ha valami igazán melengető, laktató finomságot főzöl, ami azonnal feldobja a hangulatot.
A tárkonyos húsgombócleves pont ilyen! Egy igazi otthonos, selymes, illatos leves, ami garantáltan mindenkit felmelegít. Ráadásul nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is imádni fogják, hiszen a kis húsgombócokat még a legnagyobb „levesellenesek” is boldogan kanalazzák. Mire hazaérnek az esőből, már csak az asztalhoz kell ülniük, te pedig begyźjtheted a dicsérő szavakat!
Hozzávalók:
A leveshez:
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1,5 liter alaplé (vagy víz + leveskocka)
- 1 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 csapott teáskanál tárkony
- 1 teáskanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
A húsgombócokhoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 teáskanál tárkony
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Előkészület: A zöldségeket megtisztítod, a sárgarépát, fehérrépát, zellert felkarikázod vagy kockára vágod. A hagymát apróra vágod.
- A leves alapja: Egy nagyobb fazékban olajat hevítesz, majd rádobálod a hagymát. Pár perc múltán hozzáadod a zöldségeket és a zúzott fokhagymát. Kissé átpirítod, majd felöntöd az alaplével.
- A húsgombócok: Egy közepes tálban összekevered a darált húst a tojással, zsemlemorzsával, fokhagymával, tárkony fűszerrel, sóval és borssal. Nedves kézzel apró gombócokat formálsz belőle.
- Főzés: Amikor a leves már forr, belepotyogtatod a húsgombócokat, majd fedő alatt kb. 15 percig főzöd, amíg a gombócok teljesen megpuhulnak.
- Habart befejezés: Egy kis edényben a tejszínt csomómentesre kevered a liszttel, majd fokozatosan hozzáadsz egy merőkanál forró levest, hogy ne csapódjon ki. Visszaöntöd a levesbe, és további 5 percig főzöd. Végül citromlével ízesítheted.
Tipp:
Ha szeretnéd, egy kevés friss petrezselyemmel vagy extra tárkony levéllel is megszórhatod tálaláskor.
Most már nincs más hátra, mint kanalazni ezt a mennyei, krémes levest, miközben kint továbbra is kopog az eső. Mire a család hazaér, garantáltan be fogja szippantani az otthonos illatokkal teli konyha melege!
Sok puszit fogsz kapni, ha ezzel a levessel várod haza a gyerekeket az iskolából
A nagyim mindig ezt főzte nekem, amikor fel akart vidítani, végre megtudtam, hogyan készítette
Ez a sajtos-tejfölös csirkemell mindent visz! Gyors, olcsó és elképesztően finom
(Forrás: Mindmegette.hu)