Hogy mit főzz egy ilyen esős, komor napon? Esetleg egy forró levest?

A gyerekek is örülni fognak, amikor hazaérnek.

Hogy mit főzz egy ilyen esős, komor napon? Esetleg egy forró levest?

Ugye, ismerős az a helyzet, amikor odakint borongós az idő, az eső pedig szakadatlan kopog az ablakon? Ilyenkor a legjobb, ha valami igazán melengető, laktató finomságot főzöl, ami azonnal feldobja a hangulatot.

A tárkonyos húsgombócleves pont ilyen! Egy igazi otthonos, selymes, illatos leves, ami garantáltan mindenkit felmelegít. Ráadásul nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is imádni fogják, hiszen a kis húsgombócokat még a legnagyobb „levesellenesek” is boldogan kanalazzák. Mire hazaérnek az esőből, már csak az asztalhoz kell ülniük, te pedig begyźjtheted a dicsérő szavakat!

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,5 liter alaplé (vagy víz + leveskocka)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csapott teáskanál tárkony
  • 1 teáskanál citromlé
  • Só, bors ízlés szerint

A húsgombócokhoz:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál tárkony
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Előkészület: A zöldségeket megtisztítod, a sárgarépát, fehérrépát, zellert felkarikázod vagy kockára vágod. A hagymát apróra vágod.
  2. A leves alapja: Egy nagyobb fazékban olajat hevítesz, majd rádobálod a hagymát. Pár perc múltán hozzáadod a zöldségeket és a zúzott fokhagymát. Kissé átpirítod, majd felöntöd az alaplével.
  3. A húsgombócok: Egy közepes tálban összekevered a darált húst a tojással, zsemlemorzsával, fokhagymával, tárkony fűszerrel, sóval és borssal. Nedves kézzel apró gombócokat formálsz belőle.
  4. Főzés: Amikor a leves már forr, belepotyogtatod a húsgombócokat, majd fedő alatt kb. 15 percig főzöd, amíg a gombócok teljesen megpuhulnak.
  5. Habart befejezés: Egy kis edényben a tejszínt csomómentesre kevered a liszttel, majd fokozatosan hozzáadsz egy merőkanál forró levest, hogy ne csapódjon ki. Visszaöntöd a levesbe, és további 5 percig főzöd. Végül citromlével ízesítheted.

Tipp:

Ha szeretnéd, egy kevés friss petrezselyemmel vagy extra tárkony levéllel is megszórhatod tálaláskor.

Most már nincs más hátra, mint kanalazni ezt a mennyei, krémes levest, miközben kint továbbra is kopog az eső. Mire a család hazaér, garantáltan be fogja szippantani az otthonos illatokkal teli konyha melege!

További receptjeink:

Sok puszit fogsz kapni, ha ezzel a levessel várod haza a gyerekeket az iskolából

A nagyim mindig ezt főzte nekem, amikor fel akart vidítani, végre megtudtam, hogyan készítette

Itt a péntek! Ezzel az étellel várd haza a családot!

Ez a sajtos-tejfölös csirkemell mindent visz! Gyors, olcsó és elképesztően finom

(Forrás: Mindmegette.hu)