Nem kért bocsánatot, de mélyen hallgatott.
Anyósom beszólt, hogy nem tudok főzni – Legközelebb ezzel vártam

Vadas zsemlegombóccal – ahogy én csinálom
A vadas az egyik legízletesebb magyar fogás, amit sokan imádnak, de kevesen mernek nekiállni elkészíteni. Pedig nem is olyan bonyolult, csak egy kis türelem és szeretet kell hozzá! Ha követed ezt a receptet, garantáltan selymes, ízletes vadas mártást és puha, könnyed zsemlegombócokat tálalhatsz a család elé.
Hozzávalók (4 személyre):
A vadashoz:
- 70 dkg marhahús (lábszár vagy lapocka)
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl alaplé (vagy víz)
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
A zsemlegombóchoz:
- 4 db zsemle
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hús és a mártás:
- A marhahúst szeleteld fel vagy hagyd egyben, majd forró olajon pirítsd meg mindkét oldalát egy nagy lábasban.
- Add hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát és a szeletelt zöldségeket, majd pirítsd pár percig.
- Öntsd fel alaplével vagy vízzel, add hozzá a babérlevelet, sózd, borsozd, majd lassú tűzön főzd kb. 1,5-2 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul.
- Ha a hús megfőtt, vedd ki, majd a zöldségeket turmixold össze egy kevés főzőlével.
- Keverd bele a mustárt, tejfölt és a lisztet, majd forrald össze, hogy sűrű, selymes mártást kapj.
A zsemlegombóc:
- A zsemléket vágd kis kockákra, és pirítsd meg vajon egy serpenyőben.
- A tojásokat verd fel a tejjel, majd keverd össze a zsemlekockákkal.
- Adj hozzá lisztet, aprított petrezselymet, sót és borsot, majd gyúrd össze.
- Vizes kézzel formázz gombócokat, majd lobogó sós vízben főzd ki kb. 10 perc alatt.
Tálalás:
A puha húst vágd szeletekre, öntsd nyakon a selymes vadas mártással, és tálald a frissen főtt zsemlegombócokkal. Egy kis extra tejföl vagy mustár a tetején még jobban kiemeli az ízeket!
Tipp:
Ha nincs marhahúsod, próbáld ki sertéshússal vagy akár csirkével is! A zsemlegombócokat előre is elkészítheted, és más fogásokhoz is kiválóan passzolnak.
Ha egyszer megcsinálod ezt a receptet, többé senki nem meri azt mondani, hogy nem tudsz főzni!
További hagyományos receptjeink:
A nagyim mindig ezt főzte nekem, amikor fel akart vidítani, végre megtudtam, hogyan készítette
Praktikus recept dolgozó anyukáknak: Ha ezt főzöd, napokig kitart!
Semmi sem veri ezt a hagyományos birkapörköltet, amikor nagyanyám ezt főzte, ünnep volt a házban