Anyósom beszólt, hogy nem tudok főzni – Legközelebb ezzel vártam

Nem kért bocsánatot, de mélyen hallgatott.

Anyósom beszólt, hogy nem tudok főzni – Legközelebb ezzel vártam

Vadas zsemlegombóccal – ahogy én csinálom

A vadas az egyik legízletesebb magyar fogás, amit sokan imádnak, de kevesen mernek nekiállni elkészíteni. Pedig nem is olyan bonyolult, csak egy kis türelem és szeretet kell hozzá! Ha követed ezt a receptet, garantáltan selymes, ízletes vadas mártást és puha, könnyed zsemlegombócokat tálalhatsz a család elé.

Hozzávalók (4 személyre):

A vadashoz:

  • 70 dkg marhahús (lábszár vagy lapocka)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl alaplé (vagy víz)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 babérlevél
  • Só, bors ízlés szerint

A zsemlegombóchoz:

  • 4 db zsemle
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A hús és a mártás:

  1. A marhahúst szeleteld fel vagy hagyd egyben, majd forró olajon pirítsd meg mindkét oldalát egy nagy lábasban.
  2. Add hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát és a szeletelt zöldségeket, majd pirítsd pár percig.
  3. Öntsd fel alaplével vagy vízzel, add hozzá a babérlevelet, sózd, borsozd, majd lassú tűzön főzd kb. 1,5-2 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul.
  4. Ha a hús megfőtt, vedd ki, majd a zöldségeket turmixold össze egy kevés főzőlével.
  5. Keverd bele a mustárt, tejfölt és a lisztet, majd forrald össze, hogy sűrű, selymes mártást kapj.

A zsemlegombóc:

  1. A zsemléket vágd kis kockákra, és pirítsd meg vajon egy serpenyőben.
  2. A tojásokat verd fel a tejjel, majd keverd össze a zsemlekockákkal.
  3. Adj hozzá lisztet, aprított petrezselymet, sót és borsot, majd gyúrd össze.
  4. Vizes kézzel formázz gombócokat, majd lobogó sós vízben főzd ki kb. 10 perc alatt.

Tálalás:

A puha húst vágd szeletekre, öntsd nyakon a selymes vadas mártással, és tálald a frissen főtt zsemlegombócokkal. Egy kis extra tejföl vagy mustár a tetején még jobban kiemeli az ízeket!

Tipp:

Ha nincs marhahúsod, próbáld ki sertéshússal vagy akár csirkével is! A zsemlegombócokat előre is elkészítheted, és más fogásokhoz is kiválóan passzolnak.

Ha egyszer megcsinálod ezt a receptet, többé senki nem meri azt mondani, hogy nem tudsz főzni!

További hagyományos receptjeink:

Egy titkos trükk, amitől tökéletes lesz a rántott hús

A nagyim mindig ezt főzte nekem, amikor fel akart vidítani, végre megtudtam, hogyan készítette

Spenót: Ha így csinálod, minden gyerek meg fogja enni!

Praktikus recept dolgozó anyukáknak: Ha ezt főzöd, napokig kitart!

Semmi sem veri ezt a hagyományos birkapörköltet, amikor nagyanyám ezt főzte, ünnep volt a házban

(Mindmegette.hu)