Egy apró trükk, és még a gyerekek is megeszik!
Egy igazi retró, menzás főzelék, csak mi jobban csináljuk

A kelkáposztafőzelékről sokaknak a menza jut eszébe – és nem mindig jó értelemben. De ennek nem kell így lennie! Egy kis füstös ízzel, ropogós feltétekkel és megfelelő fűszerezéssel ezt az egyszerű fogást is igazi kedvenccé varázsolhatod. És ami a legjobb: ha így készíted, még a gyerekek is örömmel fogják enni!
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kisebb fej kelkáposzta (kb. 60 dkg)
- 3 közepes burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál majoránna
- 1 csipet kakukkfű
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 dl tej vagy tejszín
- 1 evőkanál liszt
- Só, bors ízlés szerint
- Extrák a füstös, ropogós változathoz:
- 10 dkg füstölt bacon vagy kolbász
- 1 evőkanál vaj
- Tükörtojás vagy sült burgonyaszeletek feltétnek
Elkészítés:
- A hagymát aprítsd fel, és pirítsd meg egy lábosban az olajon. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszerköményt, majd keverd össze.
- Dobd rá a csíkokra vágott kelkáposztát és a kockára vágott burgonyát. Fűszerezd majoránnával, szerecsendióval és kakukkfűvel.
- Önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és főzd kb. 20 percig, amíg minden megpuhul.
- Készíts habarást: keverd össze a lisztet a tejjel vagy tejszínnel, majd lassan csorgasd a főzelékhez, hogy besűrűsödjön.
- Adj hozzá egy csipet pirospaprikát, hogy szép színt és plusz ízt kapjon.
- A füstös extra trükk: pirítsd meg a bacont vagy a füstölt kolbászt egy serpenyőben, majd keverd a főzelékbe, vagy szórd a tetejére.
- Tálalás: Tükörtojással vagy ropogós sült burgonyával még laktatóbbá teheted!
Miért fogod szeretni?
- Retró menzás íz, de sokkal finomabb és fűszeresebb változatban.
- A füstös bacon vagy kolbász feldobja az egészet.
- Tükörtojással vagy sült burgonyával laktató, de még mindig könnyű ebéd.
Extra tipp:
Ha a gyerekek nehezen eszik meg a kelkáposztát, próbáld apróbbra vágni, vagy pürésíteni egy részét, hogy krémesebb legyen!
Ez a kelkáposztafőzelék garantáltan más lesz, mint amit a menzán ettél – próbáld ki, és élvezd a különbséget!
Ez a retró desszert biztos visszahozza a régi, sulis napjaidat
Ha ezzel várod az unokákat, te leszel a kedvenc nagymamájuk!