Egy igazi retró, menzás főzelék, csak mi jobban csináljuk

Egy apró trükk, és még a gyerekek is megeszik!

Egy igazi retró, menzás főzelék, csak mi jobban csináljuk

A kelkáposztafőzelékről sokaknak a menza jut eszébe – és nem mindig jó értelemben. De ennek nem kell így lennie! Egy kis füstös ízzel, ropogós feltétekkel és megfelelő fűszerezéssel ezt az egyszerű fogást is igazi kedvenccé varázsolhatod. És ami a legjobb: ha így készíted, még a gyerekek is örömmel fogják enni!

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kisebb fej kelkáposzta (kb. 60 dkg)
  • 3 közepes burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 dl tej vagy tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • Só, bors ízlés szerint
  • Extrák a füstös, ropogós változathoz:
  • 10 dkg füstölt bacon vagy kolbász
  • 1 evőkanál vaj
  • Tükörtojás vagy sült burgonyaszeletek feltétnek

Elkészítés:

  1. A hagymát aprítsd fel, és pirítsd meg egy lábosban az olajon. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszerköményt, majd keverd össze.
  2. Dobd rá a csíkokra vágott kelkáposztát és a kockára vágott burgonyát. Fűszerezd majoránnával, szerecsendióval és kakukkfűvel.
  3. Önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és főzd kb. 20 percig, amíg minden megpuhul.
  4. Készíts habarást: keverd össze a lisztet a tejjel vagy tejszínnel, majd lassan csorgasd a főzelékhez, hogy besűrűsödjön.
  5. Adj hozzá egy csipet pirospaprikát, hogy szép színt és plusz ízt kapjon.
  6. A füstös extra trükk: pirítsd meg a bacont vagy a füstölt kolbászt egy serpenyőben, majd keverd a főzelékbe, vagy szórd a tetejére.
  7. Tálalás: Tükörtojással vagy ropogós sült burgonyával még laktatóbbá teheted!

Miért fogod szeretni?

  • Retró menzás íz, de sokkal finomabb és fűszeresebb változatban.
  • A füstös bacon vagy kolbász feldobja az egészet.
  • Tükörtojással vagy sült burgonyával laktató, de még mindig könnyű ebéd.

Extra tipp:

Ha a gyerekek nehezen eszik meg a kelkáposztát, próbáld apróbbra vágni, vagy pürésíteni egy részét, hogy krémesebb legyen!

Ez a kelkáposztafőzelék garantáltan más lesz, mint amit a menzán ettél – próbáld ki, és élvezd a különbséget!

További retró receptjeink:

Ez a retró desszert biztos visszahozza a régi, sulis napjaidat

Ha ezzel várod az unokákat, te leszel a kedvenc nagymamájuk!

Pont mint a sulibüféből: Retró kókuszos tekercs

Spenót: Ha így csinálod, minden gyerek meg fogja enni!

Egy kakaós finomság, ami visszahozza a gyerekkorodat

(nosalty.hu)