Egy igazán különleges finomság, amivel fogadhatod az unokákat a hétvégén

Ha megcsinálod, ez lesz a legendás „nagyi titkos receptje”.

Egy igazán különleges finomság, amivel fogadhatod az unokákat a hétvégén

Amikor hétvégére végre összegyűlik a család, és újra megérkeznek az unokák a jól ismert hangos kacajjal és boldog kiáltásokkal, mindig jó, ha lapul a tarsolyodban egy igazi meglepetés.

Ez az epres-tejfölös pite pontosan ilyen

Könnyed, gyümölcsös, mégis krémes – egyszerűen ellenállhatatlan. És a legjobb benne? Nem kell órákig a konyhában állnod miatta, mégis olyan lesz, mintha egy régi, féltve őrzött családi receptet varázsoltál volna elő a fiók mélyéről.

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 3 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • kb. 25-30 dkg eper

Elkészítés:

  1. Először a tésztát készítsd el: a lisztet, a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a sót gyúrd össze gyors mozdulatokkal. Amint sima tésztát kapsz, csomagold be fóliába és tedd a hűtőbe egy fél órára pihenni.
  2. Addig elkészítheted a krémet: a tejfölt keverd össze a tojással, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ennyi az egész – ugye, milyen egyszerű?
  3. A tésztát nyújtsd ki, és helyezd egy kivajazott, lisztezett piteformába vagy tepsibe. A széleit is igazítsd el szépen, hogy mindenhová jusson.
  4. Szórd meg a tetejét az eperrel, amit előzőleg megmostál és félbevágtál. Ezután öntsd rá a tejfölös keveréket.
  5. Mehet is a sütőbe, 180 fokra előmelegítve, körülbelül 35–40 percre. Amikor a teteje már szép aranybarna, készen van.

Ahogy a süti illata belengi a lakást, és az unokák tágra nyílt szemmel belesnek a sütőbe, biztos lehetsz benne: ez az a pillanat, amikor nagyi receptje legendává válik. És a legszebb benne, hogy minden egyes szeletben ott lesz egy csipetnyi szeretet – pont úgy, ahogy te mindig is csináltad.

Készülj fel rá, hogy legközelebb már kérni fogják:

Ugye megint csinálsz abból a krémes-epres finomságból, nagyi?

Még több sütemény recept:

Linzer: Ha így csinálod, a szomszédok el fogják kérni a receptet!

Kávé nem csak folyékony formában? Mutatjuk, hogyan!

Retró kapros-túrós lepény: A nagyi így csinálta, és egy falat sem maradt belőle

Ezzel lepd meg az unokákat, ha meglátogatnak vasárnap!

(Mindmegette.hu)