Ha megcsinálod, ez lesz a legendás „nagyi titkos receptje”.
Egy igazán különleges finomság, amivel fogadhatod az unokákat a hétvégén
Amikor hétvégére végre összegyűlik a család, és újra megérkeznek az unokák a jól ismert hangos kacajjal és boldog kiáltásokkal, mindig jó, ha lapul a tarsolyodban egy igazi meglepetés.
Ez az epres-tejfölös pite pontosan ilyen
Könnyed, gyümölcsös, mégis krémes – egyszerűen ellenállhatatlan. És a legjobb benne? Nem kell órákig a konyhában állnod miatta, mégis olyan lesz, mintha egy régi, féltve őrzött családi receptet varázsoltál volna elő a fiók mélyéről.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- A krémhez:
- 3 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- kb. 25-30 dkg eper
Elkészítés:
- Először a tésztát készítsd el: a lisztet, a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a sót gyúrd össze gyors mozdulatokkal. Amint sima tésztát kapsz, csomagold be fóliába és tedd a hűtőbe egy fél órára pihenni.
- Addig elkészítheted a krémet: a tejfölt keverd össze a tojással, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ennyi az egész – ugye, milyen egyszerű?
- A tésztát nyújtsd ki, és helyezd egy kivajazott, lisztezett piteformába vagy tepsibe. A széleit is igazítsd el szépen, hogy mindenhová jusson.
- Szórd meg a tetejét az eperrel, amit előzőleg megmostál és félbevágtál. Ezután öntsd rá a tejfölös keveréket.
- Mehet is a sütőbe, 180 fokra előmelegítve, körülbelül 35–40 percre. Amikor a teteje már szép aranybarna, készen van.
Ahogy a süti illata belengi a lakást, és az unokák tágra nyílt szemmel belesnek a sütőbe, biztos lehetsz benne: ez az a pillanat, amikor nagyi receptje legendává válik. És a legszebb benne, hogy minden egyes szeletben ott lesz egy csipetnyi szeretet – pont úgy, ahogy te mindig is csináltad.
Készülj fel rá, hogy legközelebb már kérni fogják:
Ugye megint csinálsz abból a krémes-epres finomságból, nagyi?
Linzer: Ha így csinálod, a szomszédok el fogják kérni a receptet!
Retró kapros-túrós lepény: A nagyi így csinálta, és egy falat sem maradt belőle
Valódi Hírek










