Anyukám kedvenc pogácsa receptje: Mindig rá gondolok, amikor ilyet sütök

Szívesen megmutatom neked ezt a fél évszázados családi receptet.

Anyukám kedvenc pogácsa receptje: Mindig rá gondolok, amikor ilyet sütök

Ezt a burgonyás pogácsát anyukámtól tanultam még gyerekkoromban, és azóta is mindig pontosan így sütöm. Már a lányomnak is megmutattam, és most örömmel osztom meg veled is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin (vagy vaj)
  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás (+1 a kenéshez)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • Reszelt sajt, szezámmag vagy köménymag (ízlés szerint a tetejére)

Így készítsd el:

  1. Először langyosítsd meg a tejfölt, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt.
  2. Egy nagyobb tálba mérd ki a lisztet, keverd hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg margarint vagy vajat.
  3. Add a lisztes keverékhez az áttört főtt burgonyát, és alaposan dolgozd össze.
  4. Készíts egy mélyedést a lisztes-burgonyás keverék közepébe, üsd bele a tojást, és öntsd bele az élesztős tejfölt is.
  5. Alaposan gyúrd össze, amíg egy rugalmas, puha tésztát kapsz, majd letakarva, meleg helyen hagyd pihenni 45-60 percet.
  6. Ha megkelt, nyújtsd ki a tésztát körülbelül 1,5-2 cm vastagra, majd késsel rácsozd be a tetejét.
  7. Szaggass belőle pogácsákat egy pogácsaszaggatóval vagy kisebb pohárral.
  8. Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórd meg a választott feltéttel (sajt, szezámmag vagy köménymag).
  9. Süsd előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára.

A kész pogácsák illata pillanatok alatt betölti majd a konyhát, és garantáltan mosolyt csal az egész család arcára. Remélem, nálatok is olyan sikere lesz, mint nálunk!

További tradicionális recetjeim:

Ez a kaja egész hétvégére elég lesz az egész családnak

Férjem kedvence: Így készítem a tökéletes rakott krumplit!

A nagymamám mindig így készítette a tyúkhúslevest, és mostmár én is így készítem az unokáimnak

Retró kapros-túrós lepény: A nagyi így csinálta, és egy falat sem maradt belőle

(Mindmegette.hu)