Szívesen megmutatom neked ezt a fél évszázados családi receptet.
Anyukám kedvenc pogácsa receptje: Mindig rá gondolok, amikor ilyet sütök

Ezt a burgonyás pogácsát anyukámtól tanultam még gyerekkoromban, és azóta is mindig pontosan így sütöm. Már a lányomnak is megmutattam, és most örömmel osztom meg veled is.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin (vagy vaj)
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 2 dl tejföl
- 1 tojás (+1 a kenéshez)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- Reszelt sajt, szezámmag vagy köménymag (ízlés szerint a tetejére)
Így készítsd el:
- Először langyosítsd meg a tejfölt, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt.
- Egy nagyobb tálba mérd ki a lisztet, keverd hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg margarint vagy vajat.
- Add a lisztes keverékhez az áttört főtt burgonyát, és alaposan dolgozd össze.
- Készíts egy mélyedést a lisztes-burgonyás keverék közepébe, üsd bele a tojást, és öntsd bele az élesztős tejfölt is.
- Alaposan gyúrd össze, amíg egy rugalmas, puha tésztát kapsz, majd letakarva, meleg helyen hagyd pihenni 45-60 percet.
- Ha megkelt, nyújtsd ki a tésztát körülbelül 1,5-2 cm vastagra, majd késsel rácsozd be a tetejét.
- Szaggass belőle pogácsákat egy pogácsaszaggatóval vagy kisebb pohárral.
- Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórd meg a választott feltéttel (sajt, szezámmag vagy köménymag).
- Süsd előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára.
A kész pogácsák illata pillanatok alatt betölti majd a konyhát, és garantáltan mosolyt csal az egész család arcára. Remélem, nálatok is olyan sikere lesz, mint nálunk!
További tradicionális recetjeim:
A nagymamám mindig így készítette a tyúkhúslevest, és mostmár én is így készítem az unokáimnak
Retró kapros-túrós lepény: A nagyi így csinálta, és egy falat sem maradt belőle