Amióta ezt megkóstolta, én vagyok a kedvenc unokája.
Nagymamám nem hitte el, hogy tudok neki új receptet mutatni

Emlékszel, milyen érzés, amikor valami újat főzöl, és a családod nem győzi dicsérni? Amikor megcsináltam ezt a porchetta receptet – amit olaszosan mondanak ugyan, de a mi jó öreg császárhúsunkból készül – a nagymamám csak annyit mondott:
Na jó, ez valami egészen más… ezt hogy csináltad, aranyom?
Ő, aki mindig csak a saját receptjeit sütötte-főzte, most először kért el valamit tőlem. Azóta is meséli a barátnőinek, hogy „az én unokám ilyeneket tud!” Most pedig megosztom veled is ezt a szaftos, fűszeres, kívül ropogós, belül vajpuha húsos csodát. Meglátod, ha egyszer megcsinálod, te is családi legenda leszel!
Hozzávalók:
- 1,2–1,5 kg bőrös császárhús (egybefüggő darabban)
- Só, bors ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt rozmaring
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 csokor friss petrezselyem
- (Ha szereted, egy kevés citromhéj is mehet bele!)
Elkészítés lépésről lépésre:
Előkészítés: A császárhúst alaposan mosd meg, majd egy konyharuhával töröld szárazra. Ha túl vastag a húsréteg, óvatosan vágd be, hogy jobban átjárják az ízek.
Fűszerkeverék: Egy kis tálban keverd össze a zúzott fokhagymát, mustárt, balzsamecetet, olívaolajat, sót, borsot és a zöldfűszereket. Aprítsd bele a petrezselymet is.
Töltés és göngyölés: A hús belső oldalát kend meg jó vastagon a fűszeres masszával, majd tekerd fel, mint egy bejglit. Kösd át konyhai kötözőzsineggel, hogy sütés közben ne essen szét.
Sütés: Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (légkeveréses módon). Helyezd a húsrudat egy tepsibe, önts alá egy kevés vizet, fedd le alufóliával, és süsd így kb. 2 órát.
Pirítás: Ezután vedd le a fóliát, és süsd még 30-40 percet 200 °C-on, hogy a bőre szép ropogósra süljön.
Tálalási tipp:
Szeletelve, friss kenyérrel, párolt káposztával vagy krumplipürével is tálalhatod. Hidegen is isteni – akár szendvicsbe is teheted!
Imádod a húst? Akkor ez a klasszikus amerikai étel neked való!
Praktikus recept dolgozó anyukáknak: Ha ezt főzöd, napokig kitart!