Nagymamám nem hitte el, hogy tudok neki új receptet mutatni

Amióta ezt megkóstolta, én vagyok a kedvenc unokája.

Nagymamám nem hitte el, hogy tudok neki új receptet mutatni

Emlékszel, milyen érzés, amikor valami újat főzöl, és a családod nem győzi dicsérni? Amikor megcsináltam ezt a porchetta receptet – amit olaszosan mondanak ugyan, de a mi jó öreg császárhúsunkból készül – a nagymamám csak annyit mondott:

Na jó, ez valami egészen más… ezt hogy csináltad, aranyom?

Ő, aki mindig csak a saját receptjeit sütötte-főzte, most először kért el valamit tőlem. Azóta is meséli a barátnőinek, hogy „az én unokám ilyeneket tud!” Most pedig megosztom veled is ezt a szaftos, fűszeres, kívül ropogós, belül vajpuha húsos csodát. Meglátod, ha egyszer megcsinálod, te is családi legenda leszel!

Hozzávalók:

  • 1,2–1,5 kg bőrös császárhús (egybefüggő darabban)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt rozmaring
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • (Ha szereted, egy kevés citromhéj is mehet bele!)

Elkészítés lépésről lépésre:

Előkészítés: A császárhúst alaposan mosd meg, majd egy konyharuhával töröld szárazra. Ha túl vastag a húsréteg, óvatosan vágd be, hogy jobban átjárják az ízek.

Fűszerkeverék: Egy kis tálban keverd össze a zúzott fokhagymát, mustárt, balzsamecetet, olívaolajat, sót, borsot és a zöldfűszereket. Aprítsd bele a petrezselymet is.

Töltés és göngyölés: A hús belső oldalát kend meg jó vastagon a fűszeres masszával, majd tekerd fel, mint egy bejglit. Kösd át konyhai kötözőzsineggel, hogy sütés közben ne essen szét.

Sütés: Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (légkeveréses módon). Helyezd a húsrudat egy tepsibe, önts alá egy kevés vizet, fedd le alufóliával, és süsd így kb. 2 órát.

Pirítás: Ezután vedd le a fóliát, és süsd még 30-40 percet 200 °C-on, hogy a bőre szép ropogósra süljön.

Tálalási tipp:

Szeletelve, friss kenyérrel, párolt káposztával vagy krumplipürével is tálalhatod. Hidegen is isteni – akár szendvicsbe is teheted!

Még több recept:

Imádod a húst? Akkor ez a klasszikus amerikai étel neked való!

A férjem ezért dicsér meg a legjobban!

Praktikus recept dolgozó anyukáknak: Ha ezt főzöd, napokig kitart!

Ez a kaja egész hétvégére elég lesz az egész családnak

Régen nálunk minden péntek este ezt vacsorázta a család

(Mindmegette.hu)