Dédanyám kézírásával van benne a családi receptkönyvben.
Hagyományos húsvéti sonka recept: Generációk óta így csináljuk

Így lesz tökéletes a húsvéti sonkád – ahogy dédanyám is készítette
A húsvét nálunk nem múlhat el igazi, lassan főtt sonka nélkül. Már napokkal előtte érzem az illatát az orromban, és amikor előkerül a régi receptes könyv, benne dédanyám kézírásával, valahogy mindig megáll egy pillanatra az idő. Most ezt a jól bevált, generációkon átívelő receptet osztom meg veled, amit te is könnyedén elkészíthetsz otthon – akár a saját ünnepi hagyományod részeként.
Hozzávalók:
- 1,5–2 kg kötözött, füstölt sonka (lehet csontos is)
- 4–5 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 10–12 szem egész fekete bors
- 1 fej vöröshagyma
- (opcionálisan: 1 teáskanál egész kömény)
Elkészítés:
Áztasd be a sonkát: Ha túl sósnak érzed, egy éjszakára hideg vízben áztasd be. Ez segít kiegyensúlyozni az ízeket.
Kezdődhet a főzés: Helyezd a sonkát egy nagy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Add hozzá a megtisztított fokhagymát, a félbevágott vöröshagymát, babérlevelet, borsot, esetleg köményt.
Lassan főzd, ne siettesd: Forrald fel, majd vedd vissza a lángot. Lefedve, nagyon alacsony hőfokon főzd 2,5–3 órán át. A lényeg, hogy csak gyöngyözzön – így lesz igazán omlós.
Hagyd a lében kihűlni: Ha kész, ne kapkodj! Hagyd a sonkát a saját levében kihűlni, így még szaftosabb marad, és az ízei is jobban összeérnek.
Tálalás előtt:
Tálalás előtt szeleteld vékonyra, kínáld friss kaláccsal, főtt tojással, tormával. A főzőlevet se dobd ki: főtt tojást vagy akár füstös ízű bablevest is készíthetsz belőle másnap.
Ez a húsvéti sonka nem csak étel – egy szelet emlék, egy falatnyi otthon. Remélem, nálad is olyan sikert arat, mint nálunk, amikor végre az asztalra kerül. Ha pedig megcsinálod, gondolj egy pillanatra a nagymamákra, akik valamikor ugyanígy keverték a vizet, figyelték az órát, és szívták be a lassan fővő sonka illatát.
Jó étvágyat, és áldott, békés húsvétot kívánok!
Húsvéti pogácsa: Rendkívül könnyen elkészíthető túrós-sajtos rudacskák