Akármennyit csinálsz belőle, öt perc múlva már egy falat sem marad mert a gyerekek elkapkodják.
Ezt a különleges finomságot nem csak húsvétkor fogja imádni a család

Ha már te is unod a hagyományos édes kalácsokat, de szeretnéd, hogy az ünnepi asztalon mégis ott legyen valami igazán otthonos és laktató finomság, akkor ezt a receptet imádni fogod. Ez a húsvéti töltött kalács nem csak illatos és puha, hanem tele van sonkával, főtt tojással és egy kis tejszínes tormával – amitől még különlegesebb lesz az íze.
Nem kell cukrászdának lenned ahhoz, hogy megsüsd, csak egy kis idő és szeretet kell hozzá. És hidd el, amikor kiveszed a sütőből, az egész család a konyhában fog sorban állni egy szeletért!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db tojás
- 45 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- A töltelékhez:
- 30 dkg főtt, füstölt sonka vagy füstölt hús
- 4 db főtt tojás
- ½ mokkáskanál őrölt bors
- ½ mokkáskanál só
- 1 csokor metélőhagyma
- 2-3 evőkanál tejszínes torma
- A kenéshez:
- 1 db tojás
Így készítsd el:
Kovászt készítesz: langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kiskanál cukrot, és hagyd felfutni.
Összegyúrod a tésztát: a lisztet keverd össze a sóval, add hozzá a tojást, olívaolajat és az élesztős tejet. Gyúrd sima tésztává, majd letakarva keleszd egy órán át.
Előkészíted a tölteléket: a főtt tojásokat apróra vágod, a sonkát szintén, és összekevered a tormával, borssal, sóval, aprított metélőhagymával.
Töltesz és formázol: a megkelt tésztát kinyújtod, rásimítod a tölteléket, feltekered, mint a bejglit.
Kenés és sütés: a kalácsot megkened felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30–35 perc alatt aranybarnára sütöd.
Tipp:
Langyosan az igazi, de ha marad belőle (nem fog), másnap is puha és ízletes.
Ez a húsvéti töltött kalács egy igazi családi kedvenc lesz – egyszerű, laktató és tele van szeretettel. Süsd meg, és nézd végig, ahogy egy szelet sem marad a tálon!
Egy igazi húsvéti vendégváró, amiért imádni fognak a locsolók
Hagyományos húsvéti sonka recept: Generációk óta így csináljuk