A szomszédasszony bekopogott, hogy eláruljam ennek az isteni desszertnek a titkát

Nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz egy gyerekkoromban tanult receptnek.

A szomszédasszony bekopogott, hogy eláruljam ennek az isteni desszertnek a titkát

Néha pont az egyszerű, régi ízek azok, amik a legnagyobb sikert aratják. Ezt a receptet először csak a gyerekeimnek készítettem, aztán eljött a pillanat, amikor a szomszédasszony bekopogott: „Ezt el kell mondanod, mi ez az illat?” Azóta már ő is gőzgombócot főz a hétvégéken. A tészta puha, a töltelék bármilyen lekvárral is működik, a tetején olvasztott vaj és fahéjas porcukor – nosztalgikus mennyország.

Hozzávalók (6 darabhoz):

  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg vaj
  • csipet só
  • lekvár a töltéshez
  • vaj és fahéjas porcukor a tetejére

Elkészítés:

1. A langyos tejben elkevered a cukrot, belemorzsolod az élesztőt, és felfuttatod.

2. A lisztet összekevered a sóval, hozzáadod a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt, majd sima tésztává dagasztod.

3. Lefedve kb. 30 perc alatt duplájára keleszted.

4. A tésztát hat egyenlő részre osztod, mindegyik közepébe teszel egy kiskanál lekvárt, majd gombóccá formálod.

5. Gőz fölött kb. 20 percig főzöd lefedett edényben – ne nyisd fel a fedőt közben!

6. Melegen tálald, olvasztott vajjal meglocsolva, fahéjas porcukorral megszórva.

Még több desszert:

A Franciaországban élő lányom mutatta ezt az isteni desszertet

Nagyim mákos csodáját elkészítem hétvégére a gyerekeknek

Ebéd utánra készítettem ezt a mennyei desszertet, de pillanatok alatt felfalták az unokák

Neked mi volt a kedvenced a sulibüfében? Nekem a kókuszgolyó!

(Nosalty.hu)