Nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz egy gyerekkoromban tanult receptnek.
A szomszédasszony bekopogott, hogy eláruljam ennek az isteni desszertnek a titkát

Néha pont az egyszerű, régi ízek azok, amik a legnagyobb sikert aratják. Ezt a receptet először csak a gyerekeimnek készítettem, aztán eljött a pillanat, amikor a szomszédasszony bekopogott: „Ezt el kell mondanod, mi ez az illat?” Azóta már ő is gőzgombócot főz a hétvégéken. A tészta puha, a töltelék bármilyen lekvárral is működik, a tetején olvasztott vaj és fahéjas porcukor – nosztalgikus mennyország.
Hozzávalók (6 darabhoz):
- 30 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 dl langyos tej
- 1 tojássárgája
- 2 dkg vaj
- csipet só
- lekvár a töltéshez
- vaj és fahéjas porcukor a tetejére
Elkészítés:
1. A langyos tejben elkevered a cukrot, belemorzsolod az élesztőt, és felfuttatod.
2. A lisztet összekevered a sóval, hozzáadod a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt, majd sima tésztává dagasztod.
3. Lefedve kb. 30 perc alatt duplájára keleszted.
4. A tésztát hat egyenlő részre osztod, mindegyik közepébe teszel egy kiskanál lekvárt, majd gombóccá formálod.
5. Gőz fölött kb. 20 percig főzöd lefedett edényben – ne nyisd fel a fedőt közben!
6. Melegen tálald, olvasztott vajjal meglocsolva, fahéjas porcukorral megszórva.
A Franciaországban élő lányom mutatta ezt az isteni desszertet
Ebéd utánra készítettem ezt a mennyei desszertet, de pillanatok alatt felfalták az unokák
Neked mi volt a kedvenced a sulibüfében? Nekem a kókuszgolyó!