Ez az az étel, amitől tényleg le fog esni az álluk – de nem a bonyolultsága miatt.
A vendégek megálltak az első falatnál, és csak annyit kérdeztek: te főzted?

Vannak azok az alkalmak, amikor nem elég egy sima sült csirke. Egy vacsora, ahol a vendégek is érzik, hogy készültél – de azért ne kelljen az egész napodat a konyhában töltened. Ez a szűzpecsenyés fogás pont ilyen: elegáns, látványos és harmonikus ízvilágú. Az édes-savanyú áfonyaöntet és a szaftos hús találkozása egyszerűen verhetetlen – ráadásul könnyebb elkészíteni, mint hinnéd.
Hozzávalók (4 főre):
- 60 dkg sertésszűz
- só, bors, olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 dl vörösbor
- 10 dkg áfonya (fagyasztott is jó)
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál keményítő (elhagyható)
Elkészítés:
A szűzpecsenyét megtisztítod, sózod, borsozod, majd forró serpenyőben, kevés olívaolajon minden oldalát kérgesíted. Ezután 1 evőkanál vajjal együtt 180 fokos sütőbe teszed kb. 20 percre, majd pihenteted.
Közben elkészíted az öntetet: a vörösbort egy kisebb lábasban felforralod, hozzáadod az áfonyát és a mézet. Néhány percig főzöd, amíg kissé besűrűsödik. Ha túl híg marad, kevés vízben elkevert keményítővel sűrítheted.
A hússzeleteket a gyümölcsszósszal tálalod – ha van otthon krumplipüré vagy vajas zöldség, tökéletesen passzol mellé.
Praktikus recept dolgozó anyukáknak: Ha ezt főzöd, napokig kitart!
Egy tengerparti étteremben tanultam ezt az isteni csevap receptet
Anyósom azt mondta, ez után máshoz nem is megy vasárnapi ebédre
A férjem azt hitte, rendeltem – aztán meglátta, mi van a konyhában