A gyerekeim azt hitték, étteremből hoztam, pedig csak egy sima vasárnapi ebéd volt

Kicsit több vele a munka, de minden falat megéri.

A gyerekeim azt hitték, étteremből hoztam, pedig csak egy sima vasárnapi ebéd volt

Van az úgy, hogy nem lehet megúszni a komolyabb főzést. Ha szeretnél olyan ebédet tenni az asztalra, amitől tényleg leesik a család álla – ez a vadas a zsemlegombóccal tökéletes lesz. A gyerekeim azt hitték, éttermi rendelés – pedig csak egy kis figyelem és klasszikus recept kell hozzá. Ha még nem csináltál vadast, ezzel érdemes kezdened!

Hozzávalók (4 főre):

Vadas mártáshoz:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 kis darab zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, babérlevél
  • olaj vagy vaj a pirításhoz

Húshoz:

  • 50–60 dkg csirkemell
  • só, bors

Zsemlegombóchoz:

  • 3 db szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • kb. 1,5 dl tej
  • liszt (amennyit felvesz)
  • só, bors, petrezselyem

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítod, felkockázod, és kevés zsiradékon lepirítod. Hozzáadod a cukrot, karamellizálod, majd felöntöd vízzel, fűszerezed, és fedő alatt puhára főzöd.

2. Ha megpuhult, botmixerrel pürésíted, majd mustárral, tejszínnel, liszttel besűríted.

3. A csirkemellet sózod, borsozod, serpenyőben megsütöd vagy akár párolod, majd a mártásba forgatod.

4. A zsemlegombóchoz a zsemléket vízbe áztatod, kinyomod, összekevered a tojással, tejjel, fűszerekkel, és annyi liszttel, hogy formázható legyen. Gombócokat formázol, és forró, sós vízben kifőzöd.

Mindent együtt tálalsz, jó nagy adag mártással – és jöhet a dicséret.

Még több recept:

A vendégek megálltak az első falatnál, és csak annyit kérdeztek: te főzted?

Anyósom azt mondta, ez után máshoz nem is megy vasárnapi ebédre

Nagyim kedvenc főzeléke: a tökéletes zöldborsófőzelék

Ha van 1 kiló krumplid, csináld ezt! – A család megőrül érte

Az unokáim kedvenc vasárnapi ebédje: Gyors és finom tepsis csirke

(Nosalty.hu)