Kicsit több vele a munka, de minden falat megéri.
A gyerekeim azt hitték, étteremből hoztam, pedig csak egy sima vasárnapi ebéd volt

Van az úgy, hogy nem lehet megúszni a komolyabb főzést. Ha szeretnél olyan ebédet tenni az asztalra, amitől tényleg leesik a család álla – ez a vadas a zsemlegombóccal tökéletes lesz. A gyerekeim azt hitték, éttermi rendelés – pedig csak egy kis figyelem és klasszikus recept kell hozzá. Ha még nem csináltál vadast, ezzel érdemes kezdened!
Hozzávalók (4 főre):
Vadas mártáshoz:
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 kis darab zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál mustár
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- só, bors, babérlevél
- olaj vagy vaj a pirításhoz
Húshoz:
- 50–60 dkg csirkemell
- só, bors
Zsemlegombóchoz:
- 3 db szikkadt zsemle
- 1 tojás
- kb. 1,5 dl tej
- liszt (amennyit felvesz)
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítod, felkockázod, és kevés zsiradékon lepirítod. Hozzáadod a cukrot, karamellizálod, majd felöntöd vízzel, fűszerezed, és fedő alatt puhára főzöd.
2. Ha megpuhult, botmixerrel pürésíted, majd mustárral, tejszínnel, liszttel besűríted.
3. A csirkemellet sózod, borsozod, serpenyőben megsütöd vagy akár párolod, majd a mártásba forgatod.
4. A zsemlegombóchoz a zsemléket vízbe áztatod, kinyomod, összekevered a tojással, tejjel, fűszerekkel, és annyi liszttel, hogy formázható legyen. Gombócokat formázol, és forró, sós vízben kifőzöd.
Mindent együtt tálalsz, jó nagy adag mártással – és jöhet a dicséret.
A vendégek megálltak az első falatnál, és csak annyit kérdeztek: te főzted?
Anyósom azt mondta, ez után máshoz nem is megy vasárnapi ebédre
Ha van 1 kiló krumplid, csináld ezt! – A család megőrül érte
Az unokáim kedvenc vasárnapi ebédje: Gyors és finom tepsis csirke