Egyszerű, laktató és hagyományos – a dödölle receptje lépésről lépésre.
A vidéki konyha elfeledett kincse, ami újra hódít

A dödölle, más néven gánica, egy hagyományos magyar étel, amely egyszerűsége és laktató jellege miatt vált népszerűvé a vidéki konyhákban – nem véletlenül szól így a gyerekvers is:
„Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, ettél belőle, kertbe mentek a tyúkok, mind megették a magot.”
A versike generációkon át őrzi ennek a különleges ételnek az emlékét, ami most újra helyet kér az asztalokon.
Hozzávalók
- 500 g sárga burgonya
- 400 ml víz
- só ízlés szerint
- 180 g búzaliszt (BL55)
- 1,5 közepes fej vöröshagyma
- 75 g sertészsír
- tejföl (20%-os) a tálaláshoz
Elkészítés
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben főzzük meg, amennyi éppen ellepi.
2. Amíg a burgonya fő, az apróra vágott vöröshagymát a sertészsíron üvegesre pirítjuk, majd félretesszük.
3. A megfőtt burgonyát a főzővízben összetörjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett csomómentesre dolgozzuk.
4. A masszából kanál segítségével galuskákat formázunk, és a hagymás zsíron mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk.
5. A kész dödölléket tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Több napra főztem ezt az ételt, de pillanatok alatt felfalta a család
Egy igazi, klasszikus, magyar recept, amit minden jó háziasszonynak ismernie kell
Mutatunk pár trükköt, amitől még jobb lesz a klasszikus krumplisaláta
Azt mondják, hogy nem jó a palacsintád? Megmutatom a nagymamám receptjét