A vidéki konyha elfeledett kincse, ami újra hódít

Egyszerű, laktató és hagyományos – a dödölle receptje lépésről lépésre.

A vidéki konyha elfeledett kincse, ami újra hódít

A dödölle, más néven gánica, egy hagyományos magyar étel, amely egyszerűsége és laktató jellege miatt vált népszerűvé a vidéki konyhákban – nem véletlenül szól így a gyerekvers is:

„Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, ettél belőle, kertbe mentek a tyúkok, mind megették a magot.”

A versike generációkon át őrzi ennek a különleges ételnek az emlékét, ami most újra helyet kér az asztalokon.

Hozzávalók

  • 500 g sárga burgonya
  • 400 ml víz
  • só ízlés szerint
  • 180 g búzaliszt (BL55)
  • 1,5 közepes fej vöröshagyma
  • 75 g sertészsír
  • tejföl (20%-os) a tálaláshoz

Elkészítés

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben főzzük meg, amennyi éppen ellepi.

2. Amíg a burgonya fő, az apróra vágott vöröshagymát a sertészsíron üvegesre pirítjuk, majd félretesszük.

3. A megfőtt burgonyát a főzővízben összetörjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett csomómentesre dolgozzuk.

4. A masszából kanál segítségével galuskákat formázunk, és a hagymás zsíron mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk.

5. A kész dödölléket tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Még több hagyományos recept:

Több napra főztem ezt az ételt, de pillanatok alatt felfalta a család

Egy igazi, klasszikus, magyar recept, amit minden jó háziasszonynak ismernie kell

Kedvenc receptem a nagyi trükkjével felturbózva

Mutatunk pár trükköt, amitől még jobb lesz a klasszikus krumplisaláta

Azt mondják, hogy nem jó a palacsintád? Megmutatom a nagymamám receptjét

(Cookpad.hu)