Anyukám csinálta így a zöldbab főzeléket, amikor még a sulimenzán dolgozott

Most én készítem így a gyerekeknek, de anyu is megdicsérte.

Anyukám csinálta így a zöldbab főzeléket, amikor még a sulimenzán dolgozott

Ez a zöldbabfőzelék nálunk nemcsak egy étel, hanem egy szelet emlék. Anyukám évekig főzött a helyi iskolamenzán, és ezt a főzeléket minden gyerek imádta. Most én készítem így otthon a saját családomnak, és amikor anyu megkóstolta, csak annyit mondott: »Pont, mint régen.«

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgahüvelyű zöldbab (friss vagy mirelit)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 dl tej
  • 1 csokor kapor (friss vagy szárított)
  • só, bors, pirospaprika ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható)
  • citromlé vagy ecet a savanyításhoz

Elkészítés:

1. A felaprított vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítod, majd hozzáadod az apróra vágott fokhagymát is.

2. Rászórod a lisztet, kevergetve világos rántást készítesz belőle. Ezután lehúzod a tűzről, megszórod egy kevés pirospaprikával, felöntöd vízzel, majd simára kevered.

3. Hozzáadod a zöldbabot, sózod, borsozod, és lefedve puhára főzöd, kb. 15–20 perc alatt.

4. Amikor megpuhult, beleöntöd a tejet, ízesíted cukorral, citromlével vagy ecettel, és beleszórod a finomra vágott kaprot is.

5. Még pár percig főzöd, hogy összeérjenek az ízek, és kész is a klasszikus, krémes zöldbabfőzelék.

Még több hagyományos recept:

Legalább egy hétköznap este minden héten ezt csinálom a gyerekeknek

A vidéki konyha elfeledett kincse, ami újra hódít

Csodálatos recepteket mutat a 101 éves nagymamám – Ezt is ő tanította!

Azt mondják, hogy nem jó a palacsintád? Megmutatom a nagymamám receptjét

Tökéletes választás az ünnepekre: klasszikus töltött káposzta recept

(Mindmegette.hu)