Most én készítem így a gyerekeknek, de anyu is megdicsérte.
Anyukám csinálta így a zöldbab főzeléket, amikor még a sulimenzán dolgozott

Ez a zöldbabfőzelék nálunk nemcsak egy étel, hanem egy szelet emlék. Anyukám évekig főzött a helyi iskolamenzán, és ezt a főzeléket minden gyerek imádta. Most én készítem így otthon a saját családomnak, és amikor anyu megkóstolta, csak annyit mondott: »Pont, mint régen.«
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgahüvelyű zöldbab (friss vagy mirelit)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 dl tej
- 1 csokor kapor (friss vagy szárított)
- só, bors, pirospaprika ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor (elhagyható)
- citromlé vagy ecet a savanyításhoz
Elkészítés:
1. A felaprított vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítod, majd hozzáadod az apróra vágott fokhagymát is.
2. Rászórod a lisztet, kevergetve világos rántást készítesz belőle. Ezután lehúzod a tűzről, megszórod egy kevés pirospaprikával, felöntöd vízzel, majd simára kevered.
3. Hozzáadod a zöldbabot, sózod, borsozod, és lefedve puhára főzöd, kb. 15–20 perc alatt.
4. Amikor megpuhult, beleöntöd a tejet, ízesíted cukorral, citromlével vagy ecettel, és beleszórod a finomra vágott kaprot is.
5. Még pár percig főzöd, hogy összeérjenek az ízek, és kész is a klasszikus, krémes zöldbabfőzelék.
Legalább egy hétköznap este minden héten ezt csinálom a gyerekeknek
Csodálatos recepteket mutat a 101 éves nagymamám – Ezt is ő tanította!
Azt mondják, hogy nem jó a palacsintád? Megmutatom a nagymamám receptjét
Tökéletes választás az ünnepekre: klasszikus töltött káposzta recept