Szégyen, nem szégyen, de a lényeg, hogy most már szuperül csinálom.
Egészen eddig nem tudtam, hogyan készíteni, de anyósom megmutatta

Mindig is szerettem a pecsenyekacsát, de sokáig valahogy nem mertem nekifogni. Féltem, hogy száraz lesz, vagy nem sül át rendesen. Aztán egyszer anyósom megunta, hogy csak csodálom a tányéron, és megmutatta, hogyan kell igazán jól elkészíteni. Azóta nincs megállás – ha ünnep van, ha hétvége, nálunk pecsenyekacsa illata lengi be a lakást. Most megosztom veled is, hátha te is úgy vagy vele, mint én voltam.
Hozzávalók
- 1 egész pecsenyekacsa (kb. 1,5-2 kg)
- só, bors ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 alma (opcionális, a belsejébe)
- 1 teáskanál majoránna
- 1 dl víz vagy fehérbor a tepsi aljába
Elkészítés
1. Először is tisztítsd meg a kacsát, ha szükséges, vágd le a felesleges zsírt vagy bőrdarabokat. Mosd meg alaposan, kívül-belül.
2. Sózd be jó alaposan kívül és belül is, majd jöhet a bors, a zúzott fokhagyma, a felkarikázott vöröshagyma, és a majoránna. Ha szereted, tegyél egy félbevágott almát a hasüregébe – ettől illatosabb és szaftosabb lesz a hús.
3. Tedd a kacsát egy tepsibe, önts alá kb. 1 dl vizet vagy fehérbort, és fedd le fóliával.
4. Süsd 160 fokon körülbelül 1,5–2 órán keresztül, attól függően, mekkora a kacsa. Időnként locsold meg a saját levével.
5. Ha már puha, vedd le róla a fóliát, és emeld a hőmérsékletet 180 fokra, majd süsd még 20–30 percig, hogy szép piros és ropogós legyen a bőre.
És kész is! A hús vajpuha lesz, a bőr pedig finoman ropogós. Mi általában párolt lilakáposztával és krumplipürével esszük, de bármilyen köret jól áll neki. Remélem, nálad is akkora sikere lesz, mint nálam szokott!
A vendégek megálltak az első falatnál, és csak annyit kérdeztek: te főzted?
Praktikus recept dolgozó anyukáknak: Ha ezt főzöd, napokig kitart!
A család imádni fog, ha ezzel leped meg őket: Kacsasült körtével és krumplival