Most én is elkészítettem, és a család minden tagja repetázott belőle.
A nagymamám így csinálta: Ez a hétvégi kedvenc

Amikor a nagymamámnál hétvégi sütemény készült, mindig megvolt az illat: kakaó, dió, és valami semmivel össze nem téveszthető melegség. Most én is elkészítettem a klasszikus székely tésztát – és mintha visszamentünk volna az időben.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 1 dl étolaj
- 10 dkg darált dió
- vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Elkészítés
1. A száraz hozzávalókat – liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, kakaó – egy tálban összekeverjük.
2. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olajat, majd alaposan kikeverjük, hogy egy sima, önthető tésztát kapjunk.
3. Egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük a masszát, majd a tetejét egyenletesen megszórjuk a darált dióval.
4. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25–30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Puha, illatos, és mindig elfogy
A székely tészta nem hivalkodó, nem csicsás – de épp ezért működik. Puha tésztája, enyhe kakaós íze és a roppanós dió kombinációja minden korosztálynak bejön. Nálunk legalábbis a gyerekek is úgy ettek belőle, mint a nagyszülők.
Tipp
Ha extra szaftosságot szeretnél, sütés után még melegen kend meg a tetejét egy kevés baracklekvárral – de klasszikusan is tökéletes.
Az unokáid kedvence lesz, ha megcsinálod ezt a hétvégi süti receptet!
Hagyományos almás pite, ahogy az amerikai nagymamák csinálják
Ebéd utánra készítettem ezt a mennyei desszertet, de pillanatok alatt felfalták az unokák