A nagymamám így csinálta: Ez a hétvégi kedvenc

Most én is elkészítettem, és a család minden tagja repetázott belőle.

A nagymamám így csinálta: Ez a hétvégi kedvenc

Amikor a nagymamámnál hétvégi sütemény készült, mindig megvolt az illat: kakaó, dió, és valami semmivel össze nem téveszthető melegség. Most én is elkészítettem a klasszikus székely tésztát – és mintha visszamentünk volna az időben.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl étolaj
  • 10 dkg darált dió
  • vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

1. A száraz hozzávalókat – liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, kakaó – egy tálban összekeverjük.

2. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olajat, majd alaposan kikeverjük, hogy egy sima, önthető tésztát kapjunk.

3. Egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük a masszát, majd a tetejét egyenletesen megszórjuk a darált dióval.

4. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25–30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Puha, illatos, és mindig elfogy

A székely tészta nem hivalkodó, nem csicsás – de épp ezért működik. Puha tésztája, enyhe kakaós íze és a roppanós dió kombinációja minden korosztálynak bejön. Nálunk legalábbis a gyerekek is úgy ettek belőle, mint a nagyszülők.

Tipp

Ha extra szaftosságot szeretnél, sütés után még melegen kend meg a tetejét egy kevés baracklekvárral – de klasszikusan is tökéletes.

Még több sütemény recept:

Az unokáid kedvence lesz, ha megcsinálod ezt a hétvégi süti receptet!

A férjem azt hitte, cukrászdából van!

Hagyományos almás pite, ahogy az amerikai nagymamák csinálják

Ezt a süteményt sütöm anyukámnak anyák napjára

Ebéd utánra készítettem ezt a mennyei desszertet, de pillanatok alatt felfalták az unokák

(Mindmegette.hu)