Úgy tűnik, a házi ízek még mindig tarolnak.
A szomszéd bejött kávéra, aztán a végén maradt ebédre is

A történet szerint csak egy kávéra ugrott át a szomszéd, de amikor megérezte a konyhából áradó fokhagymás illatot, már sejtette: valami nagyon komoly készül. A mátrai borzaska régimódi, laktató fogás, de pont az a fajta, amitől mindenki úgy érzi, újra otthon van.
Hozzávalók
- 4 szelet sertéskaraj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál reszelt sajt
- só, bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
A fokhagymás tejfölhöz:
- 1 kis pohár tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés
1. A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük zúzott fokhagymával. Hagyjuk kicsit állni.
2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojást és a reszelt sajtot, amiből sűrű masszát kapunk – ebbe forgatjuk majd bele a húst.
3. A hússzeleteket megmártjuk a sajtos masszában, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen.
4. A fokhagymás tejfölhöz a tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával és egy kevés sóval.
5. A frissen sült borzaskát melegen tálaljuk a fokhagymás tejföllel, akár sült krumplival vagy párolt rizzsel.
Miért szeretjük?
Mert az ilyen étel nem csupán laktat, de történeteket is hoz magával. A ropogós borzaska kívül aranybarna, belül szaftos, a fokhagymás tejföl pedig pont azt az ízbombát adja hozzá, amitől senki nem tudja otthagyni a tányért.
Nem hiszem el, hogy a férjem nem tudja megunni, akárhányszor csinálom
A nagymamám kinevetett, amikor kiderült, hogy nem ismerem ezt a receptet
Anyukám csinálta így a zöldbab főzeléket, amikor még a sulimenzán dolgozott
Azt mondják, hogy nem jó a palacsintád? Megmutatom a nagymamám receptjét
Íme, az isteni mátrai borzaska: A háziasszonyok erre a receptre esküsznek