Egy tökéletes vajas galuska recept, ahogy a nagyi csinálta! Pörkölttel együtt igazi magyar klasszikus. Mennyi!
A nagymama titkos receptje: így lesz tökéletes a vajas galuska pörkölttel – ezt ma már kevesen tudják!

A vajas galuska recept igazi kincs a magyar konyhából, de ma már kevesen készítik úgy, ahogy régen. Pedig pörkölttel tálalva verhetetlen vasárnapi ebéd! Most megmutatjuk, hogyan lesz igazán puha, foszlós és mégis tartalmas a galuska, pont úgy, ahogy nagyanyáink készítették.
Hozzávalók a galuskához (4 főre):
- 30 dkg liszt
- 2 tojás
- kb. 1,5 dl víz
- 1 evőkanál olaj vagy egy csipet zsír
- 1 teáskanál só
- 5 dkg vaj a végén
- Hozzávalók a pörkölthöz:
- 60 dkg sertéslapocka (vagy csirke, ha könnyedebbet szeretnél)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom, 1 paprika (opcionális)
víz
Elkészítés:
A pörkölt:
- A hagymát apróra vágjuk, zsíron üvegesre pirítjuk.
- Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikát, majd beletesszük a kockázott húst.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, paprikát.
- Lefedve, kis lángon pároljuk, időnként kevés vízzel pótolva a levét.
- Amíg a hús teljesen megpuhul (kb. 1–1,5 óra), addig elkészülhet a galuska is.
A galuska:
- A lisztet keverd össze a tojással, sóval, olajjal és annyi vízzel, hogy lágy, de nem folyós tésztát kapj.
- Forrásban lévő sós vízbe szaggasd bele nokedliszaggatóval.
- Ha feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzd, majd szűrd le.
- A forró vajas galuska recept titka: azonnal keverj hozzá vajat, így nem ragad össze és még ízesebb lesz!
A vajas galuska recept akkor az igazi, ha frissen, forrón tálalod.
A maradék pörkölt másnap is isteni, akár főtt burgonyával is.
Próbáld ki marhapörkölttel is – igazi ünnepi lakoma lesz!