A nagymama titkos receptje: így lesz tökéletes a vajas galuska pörkölttel – ezt ma már kevesen tudják!

Egy tökéletes vajas galuska recept, ahogy a nagyi csinálta! Pörkölttel együtt igazi magyar klasszikus. Mennyi!

A nagymama titkos receptje: így lesz tökéletes a vajas galuska pörkölttel – ezt ma már kevesen tudják!

A vajas galuska recept igazi kincs a magyar konyhából, de ma már kevesen készítik úgy, ahogy régen. Pedig pörkölttel tálalva verhetetlen vasárnapi ebéd! Most megmutatjuk, hogyan lesz igazán puha, foszlós és mégis tartalmas a galuska, pont úgy, ahogy nagyanyáink készítették.

Hozzávalók a galuskához (4 főre):

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 evőkanál olaj vagy egy csipet zsír
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg vaj a végén
  • Hozzávalók a pörkölthöz:
  • 60 dkg sertéslapocka (vagy csirke, ha könnyedebbet szeretnél)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom, 1 paprika (opcionális)
    víz

Elkészítés:

A pörkölt:

  • A hagymát apróra vágjuk, zsíron üvegesre pirítjuk.
  • Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikát, majd beletesszük a kockázott húst.
  • Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, paprikát.
  • Lefedve, kis lángon pároljuk, időnként kevés vízzel pótolva a levét.
  • Amíg a hús teljesen megpuhul (kb. 1–1,5 óra), addig elkészülhet a galuska is.

A galuska:

  • A lisztet keverd össze a tojással, sóval, olajjal és annyi vízzel, hogy lágy, de nem folyós tésztát kapj.
  • Forrásban lévő sós vízbe szaggasd bele nokedliszaggatóval.
  • Ha feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzd, majd szűrd le.
  • A forró vajas galuska recept titka: azonnal keverj hozzá vajat, így nem ragad össze és még ízesebb lesz!

A vajas galuska recept akkor az igazi, ha frissen, forrón tálalod.
A maradék pörkölt másnap is isteni, akár főtt burgonyával is.
Próbáld ki marhapörkölttel is – igazi ünnepi lakoma lesz!