Meglepődtem, amikor anyukám ezt sütötte a kislányom születésnapjára

Azt hittem, nem fog örülni neki a gyerek, de jobban ízlett neki, mint a torta.

Meglepődtem, amikor anyukám ezt sütötte a kislányom születésnapjára

Anyukám mindig is inkább a klasszikus, visszafogott süteményeket szerette, de amikor a kislányom születésnapjára ezzel a birsalmalekváros-mákos babkával állt elő, először megijedtem. Azt hittem, a gyerek rá se néz – ehhez képest három szeletet megevett belőle, a tortát pedig meg se kóstolta. Azóta ez lett a család új kedvence.

Hozzávalók

  • 400 g finomliszt
  • 60 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 db tojás
  • 150 ml langyos tej
  • 50 g olvasztott vaj
  • 150 g darált mák
  • 100 g porcukor
  • 1 db narancs reszelt héja (opcionális)
  • 100–120 g birsalmalekvár
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és szárított élesztőt. Add hozzá a tojást, a langyos tejet és az olvasztott vajat, majd gyúrj belőle lágy tésztát.

2. Takarva pihentesd legalább 1 órán át, amíg a duplájára kel.

3. Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a darált mákot a porcukorral, és ha szeretnéd, reszelhetsz bele egy kevés narancshéjat az extra ízért – ez jól kiegészíti a birsalma enyhe savasságát.

4. Ha megkelt a tészta, nyújtsd ki egy nagy téglalappá, és kend meg a mákos töltelékkel. Ezután kanalazd rá a birsalmalekvárt, ügyelve arra, hogy ne áztassa el teljesen a tésztát.

5. Tekerd fel a tésztát, majd hosszában vágd ketté, és csavard össze a két felet úgy, hogy a töltelékes oldal felfelé nézzen.

6. Helyezd a formába, fedd le, és hagyd még 30 percet kelni.

7. Kend meg felvert tojással, és süsd előmelegített sütőben 180 fokon 35–40 percig, amíg szép aranybarna lesz.

8. Hagyd teljesen kihűlni, mert akkor lehet szépen szeletelni – de nálunk ez még soha nem sikerült. Mindig forrón kezdjük el enni.

Még több süti recept a nagyitól:

Ezt a süti receptet minden valamirevaló nagymamának ismernie kell!

Azt mondják, hogy nem jó a palacsintád? Megmutatom a nagymamám receptjét

A nagymamám így csinálta: Ez a hétvégi kedvenc

Ez a hagyományos sütemény egy apró trükkel még finomabb lett

Ebéd utánra készítettem ezt a mennyei desszertet, de pillanatok alatt felfalták az unokák

Az unokák azzal ébresztettek ma reggel, hogy csináljam meg nekik ezt

(Nosalty.hu)