Most ennek van itt a szezonja.
Nagynéném sütötte ezt az isteni pitét, amikor nálunk volt hétvégén

Nem tudom, más családokban hogy van, de nálunk mindenki izgatott lesz, ha a nagynéném jön vendégségbe. Nem csak a történetei és a szarkasztikus humora miatt, hanem mert mindig hoz valamit, amitől illatos lesz az egész ház. Ez a meggyes pite például pont ilyen volt. Mire felébredtünk, már ott illatozott a konyhapulton, még langyosan – és estére egy morzsa sem maradt belőle.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
- kb. 80 dkg magozott meggy
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót. Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejfölt is. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd két részre osztjuk a tésztát – az egyik kicsit nagyobb legyen. Hűtőbe tesszük legalább fél órára.
2. A nagyobbik tésztadarabot kinyújtjuk, és egy közepes méretű, kivajazott tepsibe fektetjük. Villával megszurkáljuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával – ez fogja felinni a meggy levét.
3. A lecsepegtetett meggyet egyenletesen elosztjuk a tésztán. A másik adag tésztát is kinyújtjuk, és a meggy tetejére borítjuk. A széleket lenyomkodjuk, a tetejét megkenjük felvert tojással, és pár helyen megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük.
5. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, porcukorral megszórjuk – és aztán eltűnik, mint mindig.
Ezt a süti receptet minden valamirevaló nagymamának ismernie kell!
Hagyományos almás pite, ahogy az amerikai nagymamák csinálják
Meglepődtem, amikor anyukám ezt sütötte a kislányom születésnapjára
Kevert meggyes pite recept: Annyira finom, hogy már a szomszédok is hozzánk járnak enni