A lecsók lecsója: nyári klasszikus, amitől mindenki repetát kér

A titok a gondosan hámozott paradicsomban, a ropogósra pirított szalonnában és a jól időzített fűszerpaprikában rejlik.

A lecsók lecsója: nyári klasszikus, amitől mindenki repetát kér

Ha van étel, ami megkerülhetetlen a magyar nyárban, az a lecsó. Illata ott lengi be a hétvégi házakat, a konyhakertet, a fesztiválokat és a nagymama udvarát. A Street Kitchen konyhájában most Lajos mutatta meg, hogyan készül az igazi, a klasszikus, a hibátlan nyári lecsó – egy olyan recept, amihez nemcsak hozzávalók, hanem gyerekkori emlékek is társulnak.

A paradicsomnál kezdődik

nem mindegy, hogyan kerül az edénybe. Lajos szerint a paradicsom héját érdemes lehúzni – csak egy kis forró víz, egy gyors bemetszés, és máris sima, édes hús kerül a hagymás alapra. A szalonna kiolvasztása közben pirul a hagyma, majd jön a paprika, a fokhagyma és persze a fűszerpaprika, ami minden lecsó lelkét adja.

A paradicsom rotyogása közben a paprika feldarabolva érkezik az edénybe. A csípős változat kedvelői bátran tehetnek bele erőset is – ahogy a Lajos-féle verzióban is szerepel. Só, bors, egy leheletnyi cukor, ha a paradicsom túl savas, és kész is az alaplecsó.

De itt még nincs vége: Lajos két extrát is mutat a klasszikus mellé. A rizses lecsóhoz egy bögre rizs és ugyanennyi víz kerül a lábosba, amit aztán lassú tűzön párolunk készre. A galuskás változatnál pedig a forró lecsóba szaggatjuk bele a nokedlit – ahogy otthon szokták. Mindkét verzió más, mégis tökéletes választás.

Ez a recept nemcsak a gyomornak, de a léleknek is jót tesz. Egy tányér Lajos-féle lecsóval könnyen visszarepülhetünk egy nyári balatoni délutánra vagy a nagyszülők kertjébe. Egy friss szelet kenyérrel tunkolva, vagy galuskával tálalva – ez az a klasszikus, amit mindig jó újra felfedezni.