Egyszer hozta el egy csajos estére, azóta mindenki ezt követeli tőle – most végre én is elkészítettem.
A barátnőm szerint ez az a süti, amitől bárki beléd szeret

A pavlova tortát sokáig csak nézegettem, mert valahogy mindig azt hittem, hogy túl bonyolult. Aztán egyik este a barátnőm megjelent ezzel a habos-gyümölcsös csodával, és minden megváltozott. Nem volt semmi különösebb alkalom, csak egy nyári csajos este a teraszon, de a torta körül akkora ováció lett, mintha díjátadóra hozta volna. Később elkértem a receptet, és most végre én is megcsináltam. És igen – tényleg mindenkit levesz a lábáról.
Hozzávalók (1 db 22-24 cm átmérőjű tortához)
- 5 db tojásfehérje
- 250 g kristálycukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 tk fehérborecet
- 1 csipet só
- 200 ml habtejszín (legalább 30%-os)
- 1-2 ek porcukor a tejszínhez (ízlés szerint)
- friss gyümölcsök: eper, áfonya, málna, barack, kiwi vagy ami épp szezonális
Elkészítés
1. Melegítsd elő a sütőt 120 fokra (légkeveréses módon 100 fokra), és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Rajzolj rá egy kb. 22-24 cm átmérőjű kört, hogy segítsen a formázásban.
2. A tojásfehérjéket csipet sóval kezdd el habbá verni, majd fokozatosan, kanalanként add hozzá a kristálycukrot. Addig verd, amíg a hab sűrű, fényes, és kemény csúcsokat formáz.
3. Szitáld bele a keményítőt, add hozzá a borecetet, és még egy percig verd tovább. A habot halmozd a sütőpapírra, és formázz belőle egy szép kupacot, amit középen kissé mélyíts ki.
4. Told be a sütőbe, és 90-100 percig süsd-szárítsd. Ha kész, kapcsold le a sütőt, de a pavlovát csak résnyire nyitott ajtónál hűtsd ki teljesen.
5. A tejszínt a porcukorral verd kemény habbá, majd halmozd a kihűlt habcsókalapra.
6. A tetejét díszítsd szezonális, friss gyümölcsökkel. Az eper, málna, áfonya kombináció mindig nyerő, de jöhet barack vagy akár gránátalma is.
Miért imádjuk annyira?
Egyrészt azért, mert látványos, de könnyű, másrészt mert pont az a fajta desszert, amitől ünnepivé válik a hétköznap is. A ropogós, de belül krémes habcsók, a lágy tejszín és a savanykás gyümölcsök tökéletes harmóniát alkotnak. Ha egyszer kipróbálod, minden nyáron újra el fogod készíteni.
Anyósomnak akartam imponálni, de végül mindenki elkérte a receptet
Így lesz tökéletes a túrógombóc: puha belül, aranybarna kívül
Ha ezt a sütit megsütöd az unokáknak, nagyon sok puszit fogsz kapni
A gyerekek ezzel a hatalmas meglepetéssel leptek meg szombat reggel
Nagynéném sütötte ezt az isteni pitét, amikor nálunk volt hétvégén