Egy hétig Indiában nyaraltunk – aztán megpróbáltam újraalkotni ezt az ízt

A nyári zöldségekkel készült curry pont olyan lett, mint amit Goában ettünk a tengerparton.

Egy hétig Indiában nyaraltunk – aztán megpróbáltam újraalkotni ezt az ízt

Amikor Goa tengerpartján nyaraltunk a férjemmel, minden este ugyanabba az aprócska, homokos útra nyíló étterembe tértünk be. Az ott készült csirkés curry friss zöldségekkel, illatos rizzsel egyszerűen abbahagyhatatlan volt. Hazatérve úgy döntöttem, megpróbálom újraalkotni az ízélményt. Az alábbi recept lett az eredménye – és meglepően közel került az eredetihez.

Hozzávalók

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 kápia paprika
  • 1 sárgarépa
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv kókusztej (400 ml)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csipet chili (ízlés szerint)
  • só, bors ízlés szerint
  • 25 dkg basmati rizs

Elkészítés

1. A csirkemellet felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk és hasonló méretű darabokra vágjuk.

2. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.

3. Beletesszük a fűszereket: curry, koriander, római kömény, chili – és pár pillanatig pirítjuk, hogy kiengedjék az aromájukat.

4. Hozzáadjuk a csirkemellkockákat, és fehéredésig pirítjuk.

5. Ezután jöhetnek a feldarabolt zöldségek: előbb a sárgarépa, majd a padlizsán, paprika, végül a cukkini. Mindent együtt pirítunk 4-5 percig.

6. Felöntjük a kókusztejjel, és közepes lángon kb. 20 percig főzzük, míg a hús átfő, a zöldségek pedig megpuhulnak.

7. Közben megfőzzük a basmati rizst enyhén sós vízben, kb. 12 perc alatt.

8. A curryt a főtt rizzsel tálaljuk – akár friss korianderrel vagy lime-karikákkal is megbolondíthatjuk.

Miért érdemes kipróbálni?

Ez az étel egyszerre könnyű, fűszeres és mégis krémes – pont olyan, mint egy nyári este a tengerparton. A zöldségek változatos textúrái és a kókusztej selymessége különleges kombinációt alkot. Nálunk azóta is rendszeresen készül, ha egy kis nyaralásra vágyunk – tányéron.

Még több recept:

Ezt vittem anyósom szülinapjára – és végre megdicsért

Nálunk ez a nyári hétvégék kerti bulijainak finomsága

Egy igazi nyári frissítő, amit a gyerekeim is imádnak

Nagymamám is megdicsért, amikor ezt sütöttem

Szereted a falafelt? Ez még jobb!

(Nosalty.hu)