Varga Mihály megszorítások bevezetésére készül januárban.

Jönnek a megszorítások Varga Mihály tárcája jóvoltából? Az önkormányzatok húzhatják a rövidebbet

Megerősítette az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén Varga Mihály, hogy januártól változik az adórendszer. Ez annak keretében derült ki, hogy elárulta: a kormányzat november 15-éig benyújtja a jövő évi költségvetés tervezetét a parlament elé, amelyről legkésőbb december közepéig szavazhatnak.

Varga elárulta: az iparűzési adó rendszerének régóta meglebegtetett reformja valóban megvalósul. Ezt azzal összefüggésben árulta el, hogy az Orbán-kormány november 15-éig nyújtja be a jövő évi költségvetés javaslatát. A megtárgyalt, módosító javaslatokkal ellátott költségvetésről a parlament legkésőbb december közepén szavazhat.

Mi értelme van az adózás megvariálásának?

A pénzügyminiszter azt állítja: az iparűzési adó reformja „nem csökkenti” (?) az önkormányzatok adóbevételeit, azonban a területfejlesztésre szánt forrásokat új alapból csoportosítják át, és ezúttal a járásoknak osztják majd szét az összegeket. Bizonyára nem túlzás azt feltételezni, hogy a fideszes irányultságú községek kaphatják majd meg a nagyobb települések fejlesztési forrásait.

Varga elárulta: az iparűzési adóból 115–120 milliárd forintnyi adóbevétel-növekményre számítanak. Ezt elméletileg részben területfejlesztési célokra használhatják fel – ez bizonyára jól jöhet majd a jelenlegi kormányzatnak a másfél év múlva esedékes kampányidőszakban.

Az adórendszer megreformálását még Lázár János dobta be a köztudatba a nyári uborkaszezon kellős közepén. Az építési és közlekedési miniszter szerint – aki annak idején rekordadósságot halmozott fel Hódmezővásárhely élén 10 éves polgármesteri tevékenysége alatt – ugyanis az önkormányzatok pazarlóan járnak el.

(portfolio.hu/Nyugati Fény)