Aggódnak a miniszterelnök mentális állapota miatt.

Orbán Viktor ijesztő beszédet tartott a Néprajzi Múzeumban

Orbán Viktor a Néprajzi Múzeum kiállításmegnyitóján beszélt csütörtökön. A 444 beszámolója szerint a kormányfő késett a rendezvényről, agya lefagyott, szét volt esve. Arról írtak, hogy Orbán fáradtan, meggyötörten lépett a színpadra, és azt is felvetették, hogy a magyar miniszterelnök egyre inkább hasonlít Joe Bidenre.

Ugyanis – hívták fel a figyelmet – ha ezt a beszédet az amerikai elnök mondta volna el, akkor most ezen rugózna az egész hazai „konzervatív” sajtó. Orbán összekavarodott, láthatóan fogalma sem volt arról, hogy miről beszél, és még a dátumokat is összekeverte – pont úgy, ahogy az utóbbi időkben az amerikai elnök is, akinek több ilyen videója is kering az interneten.

Egy lestrapált miniszterelnök lépett a színpadra

Orbán szemmel láthatóan elfáradt, megviselhették a Brüsszellel folytatott csatározások is, de elképzelhető, hogy a 14 éves „kormányzás” is igénybe vette. A miniszterelnök ugyanis arról beszélt a rendezvényen, hogy 2022 májusában még a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború előtt voltunk.

Mint ismert, Orbán nem igazán szokott a nyilvánosság elé állni, mert kerüli. Ha mégis, akkor az évente csak pár alkalommal fordul elő, amelyre a miniszterelnök feltehetően készül is. Ám a mostani szereplése nem ezt a benyomást keltette, így joggal vethető fel, hogy talán valami nincs rendben körülötte.

Köztudott, hogy a koronavírus-járvány 2020 év elején robbant be, míg az ukrajnai háborút 2022. február 24-én indította meg Vlagyimir Putyin orosz elnök a független ország ellen.

„Nagyjából két és fél éve jártunk itt utoljára, akkor nyitottuk meg az új Néprajzi Múzeumot. Ha visszaemlékeznek, akkor az még nagy menetelés időszaka volt,

akkor még a Covid előtt voltunk, a járványok előtt, a háború előtt, a szankciók előtt és az infláció előtt”

– jelentette ki a miniszterelnök a Néprajzi Múzeumban.

Miről beszélt még Orbán?

„Európa mai helyzetében mi, magyarok, csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük kultúránkat és hagyományainkat”

– magyarázta zavaros beszédében Orbán az MTI tudósítása szerint. Hozzátette: hosszan tudná ő még sorolni a „bosszantó és beteg agyszüleményeket”.

„A héten volt szerencsém Strasbourgban vitázni, és higgyék el, súlyos a helyzet”

– mondta.

A miniszterelnök kijelentette: „adjunk hálát a Jóistennek”, hogy nálunk még helyükön vannak a dolgok, még működik a józan ész,

és fennáll a rend, ami a népi kultúrából átszivárog a mai életünkbe

– magyarázta, figyelmeztetve: a világ óriási változásokon megy keresztül. Szerinte a technológia újításai felforgatják az életünket, nap mint nap emberek milliói kelnek útra, hogy új otthont találjanak maguknak, a szomszédunkban is véres háború dúl.

A hagyományok vonatkozásában „egy régi borotválkozó tükör, egy női főkötő és a tulipános láda motívumait” példaként hozva arról beszélt: ezek egy olyan egészséges magyar világ tárgyai, ahol még természetes helyükön vannak a dolgok.

„A tulipán a ládán a nő, a megfordított szív a férfi. Ilyen a házasság. Az anya nő, az apa pedig férfi”

– mondta a kormányfő. Hozzáfűzte, hogy a Néprajzi Múzeum állandó kiállítását „újabb őrhely”-nek tartja, és hangsúlyozta: ezzel a magyarságot megtartó rendet erősítik – szerinte.

A kormányfő az MTI beszámolója szerint is felidézte:

„2022 májusában nyílt meg a Néprajzi Múzeum épülete. Az még a nagy menetelés időszaka volt,

még a járványok, a háború, a szankciók és az infláció előtt”.

Meglátása szerint azóta a nagy tervek végrehajtása lelassult, lendületet vesztettünk, és azzal voltunk elfoglalva, hogyan evickéljünk ki ezekből a bajokból – panaszolta, de hozzátette, „lassacskán túljutunk ezeken a bajokon”.

„Ideje, hogy a tervezők ismét hegyezzék a ceruzájukat”

– fogalmazott.

Orbán posztolt is a kiállításmegnyitóról:

Később az Európa versenyképessége miatt aggódó Orbán a magyar–albán csúcsról is posztolt:

(Orbán Viktor/Facebook)