A madárinfluenzát azonosították.

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyét követően Csongrád-Csanád megyében is madárinfluenza jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Egy kacsatelepet kellett felszámolni

A közlemény szerint Csongrád-Csanádban, Pusztaszeren egy 9500 darabos májhasznú kacsaállományt kellett felszámolni emiatt.

A megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek megjelenése miatt elrendelt vizsgálat a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát mutatta ki. Az állategészségügyi hatóság

a járvány terjedése miatt további korlátozó intézkedéseket vezetett be,

a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

Kereskedelmi célú baromfi csak zárt helyen tartható

Az országos főállatorvos a járványügyi helyzet miatt október 11-től a magas kockázatú megyékben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes területén)

elrendelte a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását.

Ennek értelmében, amennyiben a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval,

kötelező az állatokat állattartó épületben zártan tartani.

Az érintett megyékben szintén kötelező a nem kereskedelmi célból baromfit tartó gazdaságokban, hogy fedetten történjen a baromfik etetése és itatása.

A járvány megelőzése a cél

A Nébih fokozott óvatosságot kér az állattartóktól, hogy elkerülhető legyen a korábbi évekhez hasonló nagy járvány. Az állattartók, az ágazat és a hatóság közös célja, hogy minél előbb felszámolják a jelenlegi járványt.

(MTI nyomán)

(Kiemelt képünk illusztráció)