Német lap cikkezett Orbán Viktor meggyengüléséről.

Orbán Viktornak nem az idei év lesz a kedvence: sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgai a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni – írta meg a privatbankar.hu.

A német kancellárral találkozott Orbán

Pénteken Berlinben fogadta Olaf Scholz német kancellár Orbán Viktort. A kancellár hivatala szerint a találkozó apropóját az adta, hogy

Magyarország július elsején átveszi az EU soros elnökségét.

Orbán péntek reggel erősen kikelt Manfred Weber, az Európai Néppárt német elnöke ellen, miközben újabb Mercedes-beruházást jelentett be. Aznap este, a Scholz-találkozó után azt mondta, hogy az európai ügyek és a német–magyar kapcsolatok kerültek szóba.

Orbán egyre gyakrabban jár a németekhez

A konzervatív-liberális német lap, a Die Welt előzetesen utalt rá, hogy rövid időn belül ez a harmadik német útja Orbánnak. „A futballőrült” kormányfő ugyanis

a magyar csapat mindkét eddigi mérkőzésén ott volt a lelátón a németországi foci-Eb-n.

Szerdán a stuttgarti Magyarország–Németország mérkőzést is a helyszínen tekintette meg, természetesen egy szurkolói sállal a nyakában.

A meccsen jelen volt Scholz német kancellár is, aki Orbántól „nem messze” ült a dísztribünön. (Ugyanabban a sorban, de egy szék távolságra ültek egymástól.)

A meccset elvesztettük, de mi lesz a 200 milliós bírsággal?

Az Európai Unió Bírósága döbbenetes, 200 millió eurós büntetést rótt ki Magyarországra múlt héten, mert az Orbán-kormány a gyakorlatban nem alkalmazta az uniós menekültügyi szabályokat.

Ha pedig továbbra sem teszi meg ezt, akkor további egymillió eurós büntetést kell kicsengetnie – naponta.

Két hete pedig Orbánnak szembesülnie kellett azzal is, hogy a Fidesz a szavazóinak jelentős részét elvesztette. Így meglehetősen rosszul jött ki az európai parlamenti (EP) választásokból. Andreas Bock, a Külügyi Kapcsolatok Európai Tanácsa nevű agytröszt Magyarország-szakértője a Die Weltnek „történelmi, rossz eredmény”-ről beszélt..

Utalva ezzel arra, hogy a Fidesz–KDNP 44,8 százalékos eredményével ugyan megnyerte a választást, de 7,7 százalékpontot gyengült a legutóbbi, 2019-es választáshoz képest. Így mindössze 11 képviselőt küldhet Brüsszelbe a korábbi 13 helyett.

Ez pedig igencsak „fájó csapás” a magyar kormányfőnek.

Orbán láthatóan meggyengült

A német lap szerint Orbán befolyása Európában gyakorlatilag eltűnt. Mivel közel áll Vlagyimir Putyinhoz, különösen Kelet-Közép-Európában vesztette el szövetségeseit, ahol sok kormány fenyegetve érzi magát az Ukrajna elleni orosz agresszió láttán.

Ráadásul az Orbán-kormány elvesztette legfőbb uniós szövetségesét is,

hiszen Lengyelországban a Fidesz-barát Jog és Igazságosság kiesett a hatalomból. Bár Varsó Moszkva egyik legvehemensebb bírálója, 2015 és 2023 között rendszeresen kiállt a magyar kormány mellett a Brüsszellel vagy éppen az uniós bírósággal folytatott csatározásai során. Ennek azonban vége.

A Die Welt úgy összegez, hogy Orbán Viktor láthatóan meggyengült.

Scholz pedig arra figyelmeztetheti az EU-elnökséget átvevő magyar kormányt, hogy különösen a következő hónapokban tartsa szem előtt Európa érdekeit. Soros elnökként ugyanis Magyarország – ha akar – blokkolhat vagy legalábbis lelassíthat bizonyos folyamatokat. Ez pedig különösen fekszik a magyar kormányfőnek.

Orbán azonban nincs abban a helyzetben, hogy keresztbe tegyen az Európai Unió vezetőinek.

A kormányfőnek jelenleg az a fontos, hogy megnyerje magának a német kancellárt a Magyarországnak járó, de még blokkolt uniós pénzek megszerzéséért Brüsszellel vívott küzdelemben.

Az még kérdés, hogy ez sikerül-e neki, véli Andreas Bock.