Novák Katalin a negyvenes éveiben eljutott a csúcsra, sokak szerint csúnya véget ért a karrierje, ám mint ismert, nem járt olyan rosszul.

Kapcsolódó: Havas Henrik kipakolt Várkonyi Andreáról: „Mondogatták róla a kollégák, hogy anyagias, és hajt a pénzre”

Novák Katalin februárban lemondott az államfői tisztségről. Akadtak olyanok, akik aggódtak a kormánypárti politikusból lett köztársasági elnök jövője miatt, hiszen még csak 46 éves. A lemondás (sokak szerint bukás) azonban nem jelentette azt, hogy rendszeres fizetés és fedél nélkül marad Novák. A volt köztársasági elnökök Magyarországon életjáradékot kapnak, halálukig a lakhatásukat és sok minden egyebet is az állam biztosít.

Kapcsolódó: Kiderült, Tóth Gabi hány milliót kapott az államtól: Ezt nézd és padlót fogsz

Novák Katalin a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás illeti meg élete végéig, amely nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 5,2 millió forint havonta.

A volt államfő bár még messze van a nyugdíjtól, ha szeretné megtartani ezt a zsíros havi apanázst, akkor jobban teszi, ha nem vállal munkát többé.

Kapcsolódó: Kicsoda valójában Csipak Péter milliárdos, aki meghódította Galambos Lajcsi lányát?

Ekkor ugyanis elesik a juttatástól, ha „a társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság szempontjából biztosítottnak minősül”, azaz munkát vállal. Idetartozik a szerzői jogi védelem alá tartozó tevékenységen kívül minden, akár a képviselői vagy egyéb kormányzati, közéleti munka.

NOVÁK KATALINNAK MINDIG LESZ FEDÉL A FEJE FELETT, DE EGYELŐRE NEM ÁLLAMI REZIDENCIA

A volt államfőt lakáshasználati jog is megilleti, otthonát és a rezsijét is az elnöki hivatal biztosítja, természetesen közpénzből. Emellett gépkocsihasználat is jár neki, ehhez a személygépkocsit és gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja, szintén közpénzből.

Mire készül Novák Katalin?

Ha mindez nem lenne elég, akkor segítőket, alkalmazottakat, általános szóval élve titkárokat is vehet maga mellé, szám szerint hármat, akik fizetését szintén az állam állja, ehhez pedig irodát is kap a kormánytól.

A legfrisseb hírek szerint Novák Katalin a februári lemondása óta eddig nem kért lakást és autót sem.

Saját sleppet és irodát igényelt

Májusban azonban felröppent a hír, miszerint a Szabad György Irodaházban kapott helyet a volt államfő titkársága, amely összesen négyfős. Novák ugyanis nemcsak személyi titkárt, kommunikációs referenst és titkárságvezetőt, de egy gazdasszonyt is igényelt. A titkárságvezető havi bruttó 2,4 millió forintot, a két titkársági munkatárs 1 millió illetve 850 ezer bruttót, a gazdasszony pedig havi bruttó 700 ezer forintot keres.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Novák Katalin (@katalin.novak) által megosztott bejegyzés

Bár Novák Katalinról köztudott, hogy sokat mozog, ha úgy adódik, térítésmentes egészségügyi ellátás is megilleti, azonban ezzel a lehetőséggel sem élt mostanáig.

A leköszönő köztársasági elnököket megillető juttatásokról a 2011. évi CX. törvény rendelkezik. Ennek értelmében nem csak Novák Katalint, hanem a korábbi államfőként tevékenykedő Áder Jánost és Schmitt Pált is megilletik a felsorolt kiváltságok, ahogy Sulyok Tamás jelenlegi államfő is meg fogja kapni ezeket élete végéig. Novák elődje, Áder János egy közel egymilliárd forintért felújított, 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott távozása után.

A korábban, 2012-ben a súlyos plágiumügye miatt idő előtt lemondott Schmitt Pál ezidáig szintén nem igényelt külön állami rezidenciát.

Forrás: maxinewz.hu