Egyre több az aszályos terület, ami veszélyezteti a a termést.

Augusztus elejére elérte a 75 ezer hektárt, és hetente további több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága – mutatják a kárenyhítési rendszerben összesített eddigi adatok az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.

A szárazság egyre nagyobb gondot okoz a mezőgazdaságban

A kárenyhítési alapot pénzügyileg feltöltötték,

a termelők pedig 700 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást

– közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a közleményben.

Az államtitkár elmondta, hogy míg a 29. héten csaknem 10 ezer, a következő héten 18,6 ezer, addig a 31. héten már csaknem 29 ezer hektárral emelkedett az aszálykárra bejelentett területek nagysága. Amely így

augusztus elejére összességében elérte a 75 ezer hektárt.

A 2022-es aszályos év ugyanezen időszakában már több mint 1 millió hektár aszálykárt regisztráltak az elektronikus bejelentő felületen. Ugyanis két éve nemcsak a tavaszi, hanem a vegetációs időszak korábbi szakaszában már az őszi kultúrák is számottevő kárt szenvedtek el – tette hozzá.

Az aszály három megyét sújt igazán

Az idei aszálybejelentések fele eddig három megyére – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád – koncentrálódik. Ám jelentős kiterjedésű

kárt jelentettek már Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyéből is.

Az aszálykárok mintegy nyolcvan százalékában a kukorica és napraforgó kultúra érintett. Ezen túl

a siló- és csemegekukorica esetében is komoly méretű károk tapasztalhatók.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy az agrárkár-enyhítési rendszerhez való csatlakozás feltételei a korábbi évekhez képest nem változtak. A rendszerben részt vevők számára fontos lépések (káresemény bejelentése vagy igazolása, hozamérték-csökkenés megállapítása, kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtása) az eddig alkalmazottnak megfelelően történnek.

Az idei évtől uniós forrást is sikerült bevonni a rendszer működésébe.

Két éve a mostaninál is rosszabb volt a helyzet

Így a korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb, 34,8 milliárd forint áll majd biztosan rendelkezésre a kifizetések 2025. márciusi időpontjában. Viszonyításképpen, a 2022. évi károk után a kárenyhítési alap 50,66 milliárd forintot fizetett ki a jogosult gazdálkodók számára.

Ám ennek az összegnek eredetileg csak negyede állt rendelkezésre az alapban az előző évek káreseményeihez kapcsolódó kifizetések után. A különbözetet a kormány biztosította..

Feldman elmondta, hogy 2022-ben a kárenyhítési alap révén egy díjtámogatott biztosítással rendelkező, 100 százalékos kárt szenvedett kukoricatermelő akár hektáronként 250 ezer forint kárenyhítő juttatást is kapott. De a legalacsonyabb mértékű aszálykárt szenvedett, biztosítással is rendelkező gazdálkodó is hektáronként 60 ezer forint kifizetésre vált jogosulttá.

A biztosítással nem rendelkező és az öngondoskodás lehetőségével nem élő termelők ugyanezen esetekben a fenti összegek hozzávetőleg felét kaphatták csak meg kárenyhítő juttatásként.

Idén a rendelkezésre álló adatok alapján 11 352 mezőgazdasági termelő kötött aszályfedezettel bíró növénybiztosítást. Az általuk biztosított mezőgazdasági terület mintegy 713 634 hektár.

(MTI korrigálva)

(Borítóképünkön Feldman Zsolt látható)