A végrehajtói kar egykori elnöke csak „gazdámként” említette a férfit.

Csütörtökön állt bíróság elé R. Róbert, a Schadl–Völner-ügy harmadrendű vádlottja. A férfit korábban „gazdájaként” emlegette Schadl György, a végrehajtói kar korábbi elnöke.

R. Róbert telefonbeszélgetései nyomán kerekedett a botrány. A lehallgatott felvételekből derült ki, hogy Schadl és Völner Pál milyen ügyleteket bonyolított le.

Schadl „gazdáját” 2019-ben sikkasztás és hűtlen kezelés miatt 1 év 10 hónap börtönre ítélték, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztették. R. Róbertet 2021 novemberében a végrehajtói kar elnökével egy napon vették őrizetbe.

A vád szerint R. Róbert az ügy egy másik vádlottjától is

kicsalt 70 millió forintot

„váltságdíj” címszó alatt. A vádlottnak az mondta, hogy csecsen emberrablók markába került, akik Ukrajnában tartják fogva.

Schadl, Völner és R. Róbert a februári ülésen tagadták a bűnösségüket, így a bíróság tárgyalásra bocsátotta az ügyet.

R. Róbert nem fogadta el az ügyészség javaslatát, akire 9 évig tartó szabadságvesztés, 10 év közügyektől eltiltás, 50 millió forint pénzbüntetés, valamint

118 millió forint vagyonelkobzás kértek.

A harmadrendű vádlott szerint a vádirat nem tartalmazza a valóságot. Azt kérte, a teljes hanganyagot vizsgálják, és ne csak kiragadott részleteket.

A vádirat szerint Schadl György 2018 májusa előtt Völner Pállal korrupciós kapcsolatot alakított ki, amely keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig 2–5 millió forintot, összesen legalább 83 millió forintot – adott át a politikusnak.

Schadl hét társával közösen abban egyezett meg, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapnak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből az őket megillető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük. A végrehajtói kar elnöke így több mint 924 millió forint illegális jövedelemhez jutott.

(via index.hu)