A pénzügyminiszter is jelen volt az eseményen.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra rendhagyó módon Varga Mihállyal közösen számolt be a jövő évi költségvetésről.

A pénzügyminiszter megosztotta, hogy a 2024-es büdzsé az eddig elért eredmények megőrzésére épít. A költségvetésben több pénz jut majd a Honvédelmi Alapnak, megmaradnak a családi adókedvezmények, valamint biztosítani fogják a rezsivédelmi alap forrásait is – jelentette ki a tárcavezető.

Varga elmondása szerint a kormány megőrzi a nyugdíjak értékét, és garantálja a 13. havi kifizetést is.

Hozzátette: a költségvetést úgy készítik, hogy közben számolnak az orosz-ukrán háború elhúzódásával. Több mint 1300 millió forintra becsülik a honvédelmi alap jövő évi kiadásait, azaz az összeg meghaladja majd a GDP 2 százalékát – közölte a miniszter.

Az elhibázott brüsszeli szankciókkal indokolta a miniszter az energiaárak növekedését. Hozzátette, hogy még mindig a magyarok fizetik a legkevesebbet az energiáért az Európai Unióban a rezsivédelmi intézkedések miatt.

Varga megosztotta, hogy 2024-re 3 százalék alatti államháztartás-hiánnyal kalkulálnak. Az államadósság esetében szintén csökkenésre számítanak. Az infláció mértékét jövő évre 6 százalékra becsülik – fogalmazott.

Gulyás Gergely elmondta, hogy elutasítják az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a rezsicsökkentés megszüntetését készítené elő.

A kormány tárgyal a bizottsággal a helyreállítási alapról. Gulyás elmondása szerint a költségvetésnél az egyetlen feltételről – amelyet az Unió a költségvetési pénzek folyósításához elvárt –, az igazságszolgáltatás megreformálásáról is megegyezett a kormány az uniós intézménnyel. Júniusban, vagy júliusban már számlákat is küldhetnek Brüsszelnek – jelentette ki Gulyás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy külön szemlélik a helyreállítási alap kérdését, valamint az Unió által feltételnek szabott módosítások kérdését.

Varga Mihály az euró bevezetéséről kifejtette, hogy dolgoznak a feltételek teljesítésén, de céldátumot nem jelölt ki a kormány.

A brüsszeli támogatásokra számítanak, megszorításokra nem készülnek. A kamatszint csökkentésével is számolnak, a költségvetésnek azonban nem része a jegybank idei várható veszteségének arányos megtérítése – mondta a tárcavezető.

A Barátság kőolajvezeték tranzitdíjának emelkedéséről kifejtette, hogy ez hatással lehet az üzemanyagárakra, valamint az inflációra is.

(Magyarország Kormánya/Facebook)