Többek között a nyugdíjakról, a béremelésekről, és az extraprofitadókról is szó esett.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden átadta a 2024-es költségvetés tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tervezet egy védelmi költségvetés, amelynek összeállítása során a kormány célja az eddig elért eredmények fenntartása volt.

Megosztotta, hogy május 19-én már a Költségvetési Tanács (KT) elé került a dokumentum. A KT javaslatait a kormány megfontolta, és kiegészítette a tervezetet.

Varga Mihály közölte: 6 százalék körüli inflációval és 4 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a jövő évre. Hozzátette: az államháztartás hiánycélja 2,9 százalék.

A nyugdíjellátások összege

6542 milliárd forint lesz,

a 13. havi nyugdíjra 449 milliárdot szánnak, illetve 20,5 milliárd lesz a nyugdíjprémium kifizetések összege – mondta a tárcavezető.

A Rezsivédelmi Alap összege 1360 milliárd forintra rúg, amely a pénzügyminiszter elmondása szerint a családok, az állami szervek és a vállalatok energiakifizetéseit fogja segíteni.

A Honvédelmi Alap keretösszege 1310 millió lesz, a honvédelmi kiadások pedig meghaladják majd a GDP 2 százalékát. Az migráció elleni védelemre jövőre 650 milliárdot szán a kormány – ismertette a pénzügyminiszter.

Megmarad a 4 gyermeket nevelő édesanyák, valamint a 25 év alattiak adómentessége. Családtámogatásra 3307 milliárd forint fog rendelkezésre állni – mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a béremelésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a kormány mindent megtesz a brüsszeli források lehívásáért.

Az extraprofitadóval kapcsolatban elmondta: a szomszédos háború miatt a jobban teljesítő ágazatoknak nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az állam bevételeihez. Közölte, hogy

megkezdik az extraprofitadók kivezetését.

Arról azonban nem ejtett szót, hogy a kormány tavaly ígéretet tett az Európai Bizottságnak, miszerint jövőre már nem élnek a különadókkal.

Kövér László közölte, hogy a zárószavazást július 7-én tartják.

(via portfolio.hu)