Kaposvárra tervezik a beruházást.

Kaposvárra hozza legnagyobb európai gyártóegységét a kínai Jiecang, a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó vállalat. A 25 milliárd forintos beruházással 200 új munkahely jön létre a városban – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a zöldmezős beruházás budapesti bejelentésén arról számolt be, hogy a társaság európai disztribúciós központjának felépítését

az állam nagyjából 3,5 milliárd forinttal támogatta.

A miniszter példátlanul nehéznek nevezte a jelenlegi körülményeket, ugyanis az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság,és ezzel párhuzamosan Európa folyamatosan veszít a versenyképességéből.

Kifejtette: ez részben az ukrajnai háborúra adott elhibázott európai uniós intézkedések eredménye, amelyek az amerikai lépésekkel ellentétben kedvezőtlenek voltak a hazai cégek szempontjából.

Kína bruttó hazai terméke (GDP) tavaly már meghaladta az Európai Unióét: amíg az Unió részesedése a világ gazdasági teljesítményéből 2010-ben 22 százalékos volt, a kelet-ázsiai országé pedig csak 9. Mára ez megfordult: Kínáé 18, az unióé pedig 17 százalék – fejtette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a Kelet gazdasági teljesítménye már nem pusztán felért a Nyugatéhoz, hanem több szempontból meg is előzte, ezt mutatja az is, hogy 2022-ben

a globális beruházások 55 százalékát keleti tőkéből finanszírozták.

Hozzátette:

„Ezek után nyilvánvalóan nem nagy csoda, s nem is nehéz megérteni, hogy miért van nagy harc a keleti vállalatok beruházásaiért Európában.”

A miniszter szót ejtett arról, hogy hogy a kelet-nyugati munkamegosztás nagy lehetőségeket jelenthetne, ezzel szemben az EU azon rajta fog veszíteni, ha riválisként tekint Kínára.

„Ha profitálni szeretnénk a Kínával való együttműködésből, akkor a konfrontáció és a versengés helyett a kölcsönös tiszteletre alapuló hatékony működés felé kellene menni”

– fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

„Számunkra jó hír az, hogy a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává váltunk, hiszen a kínai vállalatok modern technológiát, magas hozzáadott értéket és több tízezer munkahelyet hoznak Magyarországra”

– fogalmazott Szijjártó Péter.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Európa legalacsonyabb adóiból, az európai szinten is egyedi politikai stabilitásból és a keleti beruházók iránt mutatott tiszteletből fakadóan

Magyarország továbbra is a legvonzóbb beruházási célpont

Közép-Európában a kínai vállalatok számára”

– tette hozzá.

Végül szót ejtett arról is, hogy az adatokat látva már biztos: 2020 után 2023-ban is Kínából érkezik majd a legtöbb beruházás Magyarországra, és ezeknek köszönhetően már mostanra megdőlt az éves beruházási rekord.

(MTI)