Kiütötték a biztosítékot az üggyel.

Július 1-től az állam veszi át az önkormányzatoktól a védőnői szolgálatok működtetését. Az önkormányzatok is rendkívül aggasztónak tartják a terveket.

Az egészségügyi alapellátás államosítása, ideértve a védőnői szolgálatot is,

szakmailag nem védhető.

Ezeknek az ellátásoknak a helyi szükségletekhez kell igazodniuk, erről pedig legjobban helyben tudnak dönteni. Ez a döntés nem szól másról, mint az önkormányzati jogok és vagyon elvételéről, a kormányzat önmagáért való központosítási mániájáról. Az egységes szakmai kontrollja ugyanis államosítás nélkül is megoldható lenne

– közölte Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester, aki hozzátette, a kormány a szociális ágazat szétverésével már így is súlyos károkat okozott és félő, hogy a jól működő védőnői rendszert is tönkreteszi az állam.

A Népszava most arról írt, hogy hasonló állásponton van az ügyben az általuk megkérdezett többi kerület is. A józsefvárosi önkormányzat így nyilatkozott:

Az egész egészségügyi reformnak az a lényege, hogy a kapacitás- és munkaerő-hiányhoz igazodva

központosítják és szűkítik az ellátórendszert.

A kisebb kórházak leépítésétől, a szakrendelők egyelőre elvetett államosítási tervén át a védőnői szolgálat átalakításáig minden erről szól.

A II. kerületi önkormányzat közölte: szerintük is helyesebb lenne, ha a lakosok közelében maradna a védőnői hálózat, velük pedig az önkormányzat áll a legszorosabb kapcsolatban.

Nem támogatja a védőnői szolgálat kiemelését az önkormányzati felelősség alól a XIII. kerület sem, ugyanis az alapellátásokról és az önkormányzatokról szóló törvény szerint az alapellátások döntő része kötelező önkormányzati feladat volt, de tavaly mindkettőt felülírták. Így a decemberben megjelent jogszabály-módosítások értelmében újabb önkormányzati feladatot és hatásköröket vonnak el.

Ennek kereteiben szervezik át a háziorvosi ügyeleteket is, amelynek működőképességével kapcsolatban erős kritikákat fogalmazott meg Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a legutóbbi testületi ülés után.

A védőnői ellátásáért 2023. június végéig fizet az önkormányzatoknak az állam, azt követően a vármegyei intézmény – vagyis a megyei kórház – gyakorolja a munkáltatói jogokat. Budapesten a centrum kórházak, a XIII. kerület például az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház irányítása alá tartozik majd, míg a VII. kerület a Dél-Pestihez – írták.

A Népszavának elküldött önkormányzati értékelésekből az derült ki, hogy a lakosság szereti és elismeri a védőnők munkáját.

Újbuda Önkormányzata hangsúlyozta:

A védőnők körében nagy a félelem, elkeseredettség, már többen jelezték, hogy a központosítást követő munkáltatói váltás miatt

többükben érlelődik a pályaelhagyás gondolata.

Ha ehhez egzisztenciális-finanszírozási romlás is járul, akár felére csökkenhet a védőnők száma a kerületben, ami már komoly ellátási nehézséget okozhat.