Ajándékot is kapott a miniszterelnök.

Ugyan némi fáziskéséssel, de az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka, Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb támogatója is felköszöntötte 60. szülinapja alkalmából Orbán Viktort, akit a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatában részesített – számolt be róla a 444.hu.

A jó kapcsolat alapjául szolgálhat, hogy az Orbán-kormány tavaly megvétózta az Oroszország ellen irányuló uniós szankciós csomagot (is), amelyben egyebek mellet Kirill pátriárka vagyonának befagyasztását is indítványozták – hívták fel a figyelmet.

„Excellenciás és Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Szívből köszöntöm Önt hatvanadik születésnapján! Ön egész életét a szülőhazája hasznára végzett feladatoknak szentelte, számos sikert ért el e nem könnyű pályán, amelyek jó hírt szereztek Önnek, olyan embernek, aki

szilárd meggyőződéssel rendelkezik, felelős és elveihez hű állami vezető,

készen arra, hogy a nemzeti érdekeket következetesen megvédje.

Nagyrészt az Ön kitartó erőfeszítéseinek köszönhető, hogy

Magyarország biztosan és töretlenül halad előre

a társadalmi és gazdasági fejlődés útján, független kül- és belpolitikát valósít meg (…)”

– írta Őexellenciája a magyar miniszterelnöknek.

Kirill tavaly a 60. születésnapján Semjén Zsoltot is felköszöntötte és ki is tüntette, de neki már csak a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát adományozta. Felidézték, hogy a KDNP-s politikus a hivatalos indoklás szerint ezt a Budapest-magyarországi Egyházmegyének nyújtott segítségével érdemelte ki a címet.