Kiütötte a biztosítékot a magyar miniszterelnök.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján reagált Orbán Viktor nagy port kavart rádióinterjújára. A miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy szerinte Ukrajnának fel kellene hagynia az ellentámadással és azt üzente nekik, hogy inkább „tárgyaljanak” Oroszországgal.

A Pravda európai kiadása beszámolójában arról írt, hogy Kuleba kijelentette: Ukrajna mindenkinél jobban akarja a béke mielőbbi helyreállítását, de – hangsúlyozta – „olyan igazságos békét, olyan békét, amely mindenekelőtt a területi integritás helyreállítását foglalja magában”.

„Amikor valaki azt kezdi mondani, hogy ne ellentámadjunk, tárgyaljunk – nos,

ha olyan okos, talán meg tudja győzni Putyint, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából, és akkor nem lesz ellentámadás

– mondta az ukrán külügyminiszter, aki elutasította azokat a javaslatokat, „amelyek folyamatosan azon a prizmán keresztül közelítik meg a problémákat, hogy Ukrajnának valamit fel kell áldoznia ahhoz, hogy megoldáshoz jusson”.

„Ez egy perverz logika, egy beteges logika, amely 2014 és 2022 között teljesen megbukott. Ha segíteni akarnak, használják a kapcsolataikat, és győzzék meg Putyint, hogy hagyja el Ukrajnát”

– mondta.

Orbán Viktor az ukrajnai ellentámadással kapcsolatban úgy fogalmazott:

„az ukránok dolga, magam sem szeretnék hadászati babérokra törni. De még a magamfajta másfél éves katonai viseltséggel rendelkező ember is pontosan tudja – hadászati akadémiai tudás nélkül is, mert megtanulta a hadseregben –, hogy ha támadok, akkor háromszor akkora veszteségem lesz, mint annak, aki védekezik.

És egy olyan ország, aminek a lakossága a szembenálló félnek a töredéke, ilyen körülmények között nagy hadászati támadásokat indítani, az vérfürdő. Mindent meg kell tennünk, még az ellentámadás megindítása előtt, hogy meggyőzzük a feleket arról, tűzszünetre van szükség, és béketárgyalásokra.”